SLIKA BUKOVCA ZAPLENJENA U CIRIHU: Ministarka Maja Gojković o akciji srpske i švajcarske policije

M. A. K.

16. 08. 2021. u 21:29

U AKCIJI pronalaženja slike Vlaha Bukovca "Blagoveštenski sabor", ukradene još 1993. iz depadansa Muzeja Vojvodine, u Čelarevu, Ministarstvo kulture i informisanja je aktivno učestvovalo sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala MUP - izjavila je u ponedeljak potpredsednica Vlade i ministarka Maja Gojković.

СЛИКА БУКОВЦА ЗАПЛЕЊЕНА У ЦИРИХУ: Министарка Маја Гојковић о акцији српске и швајцарске полиције

Arhiva

Prema njenim rečima, za ovim delom nije bilo ozbiljnije potrage do pre šest-sedam meseci, kada su inspektori SBPOK u saradnji sa Ministarstvom i Muzejom uspeli da ga lociraju u Cirihu, a švajcarska policija pomogla u hapšenju.

- Slika se nalazi u Cirihu, gde se i odvijala čitava akcija sprečavanja njene prodaje u stanu jednog od dilera umetničkih dela - potvrdila je Gojkovićeva, dodajući da su dileri obilazili galerije u Novom Sadu i nudili sliku.

Čitava akcija, kako je rekla, držana je u tajnosti, "jer je reč o izuzetno veštim ljudima koji dugi niz godina trguju umetninama".

Ministarka se osvrnula i na nedavnu zaplenu slike "Stražar", Paje Jovanovića, na beogradskom aerodromu, koja je legalno kupljena na aukciji.

- Kupac te slike ima nameru da je pokloni Srbiji, ali nas je iznenadio pokušaj da se tako vredan artefakt prenese preko granice na taj način - rekla je ministarka, dodajući da će tek biti odlučeno kom će muzeju "Stražar" biti poveren.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

NIJE SAMO KOLENO PROBLEM! Novak Đoković otkrio i ovo na Vimbldonu!