SNAJPERISTA SA GROBLJA I DALJE IZMIČE: Nije utvrđeno odakle je 2017. ispaljen metak

Z. Uskoković

07. 10. 2024. u 22:00

UBISTVO Cetinjanina Vaska Lješkovića (37), koji je usmrćen u dvorištu svoje kuće hicem iz snajpera ispaljenog sa brda udaljenog 500 metara, podsetilo je na sličnu likvidaciju počinjenu na groblju u Sopotu 2017. godine.

СНАЈПЕРИСТА СА ГРОБЉА И ДАЉЕ ИЗМИЧЕ: Није утврђено одакле је 2017. испаљен метак

Foto: Free Images Pixabay

Tog 14. januara, na pravoslavnu Novu godinu, takođe, jednim metkom iz snajpera, usmrćen je Milomir Jovanović Miki (46) iz Vranića. Upućeni kažu da ovako profesionalna likvidacija nije zabeležena unazad tri decenije.

Jovanović, koji široj javnosti nije bio poznat, povezivan je sa nekadašnjim šefom "novobeogradskog klana" Dejanom Stojanovićem Kekom. Navodno, bili su kumovi. Kobnog dana došao je na sahranu svom prijatelju Novaku Todoroviću. Kada je krenuo ka vozilu, sa svojim obezbeđenjem, oko 14 časova, brutalno je ubijen. Samo se srušio pored džipa.

Nagađalo se da je pucano iz automobila i iz snajpera sa prigušivačem. Ovaj zločin do danas nije rasvetljen.

Foto N. Skenderija

- Za poslednjih 30 godina nije viđeno ovako izvedeno smaknuće - navodi naš sagovornik, inače dugogodišnji policijski funkcioner. - Ni jedan jedini trag nije nađen. Ništa. Bilo je nekoliko pravaca istrage i postoje određena operativna saznanja ko je naručilac zločina. Ipak, sam izvršilac nije iza sebe ostavio ništa. Kao da je izašao iz zemlje, ubio i ponovo se vratio u zemlju.

Nema sumnje da je sama priprema odnosno organizacija smaknuća duže trajala. Žrtva je praćena, a odlučeno je da se ubije na mestu, gde se to najmanje očekivalo - na groblju. Tokom kasnijeg ispitivanja, prisutni su redom izjavljivali da ništa sumnjivo nisu videli, niti čuli. Nisu mogli da odrede ni iz kog smera je smrtonosni hitac stigao, jer se nije čuo prasak.

Foto Privatna arhiva

Milomir Jovanović Miki

- Najteže se otkrivaju počinioci, kada je krug ljudi, koji su uključeni u planiranje likvidacije, mali - kaže naš sagovornik. - U ovom slučaju sasvim je moguće da je svega troje aktera - naručilac, organizator i snajperista. Ne isključuje se mogućnost da izvršilac nije imao ni pomagača, već da je svu pripremu i logistiku odradio sam. Reč je o plaćeniku, koji ništa ne prepušta slučaju. U takvim situacijama nema iznenađenja.

Mnogo se medijski nagađalo šta je motiv ubistva Jovanovića. Govorilo se da je u poslovima sa drogom, da zida zgrade, da ima firmu u Nemačkoj... Najčešće se uzrok smrti tražio u bliskosti sa Dejanom Stojanovićem Kekom i njegovim ljudima. Pričalo se, međutim, i da je mnogima pozajmljivao novac, da mu čak duguju sedam i po miliona evra. Iako je bio rodom iz Vranića, živeo je na Novom Beogradu.

Način na koji je usmrćen Jovanović govori da naručilac nije žalio novca kada je angažovao izvršioca i likvidaciju. Jer, kao i zločin koji se dogodio pre nekoliko dana na Cetinju, i ubistvo na groblju u Sopotu mogao je da izvrši samo vrhunski obučen specijalac. A, oni mnogo koštaju i imaju iskustva, najčešće ratnog.

- Mi do danas, čak, nismo ni sigurni sa kog je tačno mesta snajperista pucao u Jovanovića - zaključuje naš sagovornik.

 

BRAT MILAN NESTAO U ČEŠKOJ

JEDAN podatak usmerio je istragu i ka njegovom rođenom bratu.

- Nekako u isto vreme, samo godinu dana ranije, nestao je Milan Jovanović - navodi sagovornik "Novosti". - Trag mu se gubi u Češkoj, gde je otputovao zbog poslova. Tamo je i prijavljen nestanak i policija je vodila istragu, ali bez uspeha. Nekoliko mesec kasnije, njegov automobil i vozačka dozvola pronađeni su u Rusiji. On, međutim, kao da je u zemlju propao. Milomir je neprestano tragao za bratom. A onda je ubijen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZA PREVENCIJU GOJAZNOSTI I DIJABETESA: Dečja bolnica u Novom Sadu dobila najsavremeniju Inbody vagu