PADALI KAO POKOŠENI OD OTROVNOG GASA: Ispovest rudara Slađana Dimitrijevića, povređenog u nesreći u rudniku "Soko" kod Sokobanje

Jelena Ćosin

02. 04. 2022. u 21:24

Te noći došli smo u treću smenu. Spustili smo se u jamu, počeli da radimo kao i uvek. Odjednom smo osetili veliku koncentraciju metana. Jedan iskusniji kolega je uzviknuo: "Metan, povlačite se!" Odmah smo svi krenuli ka izlazu, međutim, ljudi su počeli da padaju u nesvest. I ja sam se onesvestio, kao i dosta njih. Samo se jedan po jedan rušio zbog tog otrovnog gasa. Sledeće čega se sećam je da me neko vuče, da me vodi do svežeg vazduga. Tu smo se rasvestili i polako krenuli ka izlazu iz jame.

ПАДАЛИ КАО ПОКОШЕНИ ОД ОТРОВНОГ ГАСА: Исповест рудара Слађана Димитријевића, повређеног у несрећи у руднику Соко код Сокобање

Slađan Dimitrijević / Foto J. Ćosin

Ovako se, samo dan nakon pogibije osmorice radnika u rudniku mrkog uglja "Soko" u Čitluku kod Sokobanje, ove velike tragedije seća Slađan Dimitrijević, koji se u aleksinačkoj bolnici još oporavlja od povreda zadobijenih te kobne noći. On kaže da ni on, kao ni njegove kolege koje su s njim u bolnici na lečenju, još ne mogu da poveruju i shvate šta ih je u petak ujutro snašlo samo nekoliko sati nakon što su preuzeli treću smenu.

- Dosta kolega je uspelo da se izvuče - nastavlja Slađan. - Oni koji su bili prisebni i u stanju da pomognu drugima izvlačili su onesvešćene na vazduh i borili se da pomognu koliko mogu. Nažalost, njih osmorica nisu uspeli da se izvuku i to je strašno. Još nisam svestan da se to dogodilo, tako da će me verovatno sve stići tek za nekoliko dana.

On kaže da je rizik sastavni deo života jednog rudara i da oni stalno žive s tim.

- To je jama, šta drugo da kažem. Svaki posao sam po sebi nosi neki rizik. Osam godina radim kao rudar i sigurno ću nastaviti. Prošao sam, srećom, samo sa ogrebotinama, malo po licu, leđima i rukama. Što se tiče trovanja metanom, izgleda da nije bilo preterano kod mene. Primio sam infuziju, ne osećam nikakvu mučninu, tegobe, nisam povraćao, samo sam gubio svest na nekih desetak minuta - kazao nam je Dimitrijević.

POGINULI

U NESREĆI su poginuli: Darko Zlatković (43) iz Aleksinca, Nenad Trivunac (37), Radovan Grujić (47), Petar Petrović (31) iz Dugog Polja kod Sokobanje, Branko Čokorilo (56), Branislav Zlatanović (55) iz Radovnica kod Trgovišta, Bratislav Živković (59) iz Jasenja, Bojan Stajić (34) iz Aleksinca. 

OSMORICA NA KUĆNOM LEČENjU

OSAM rudara, od ukupno 17 koji su hospitalizovani u petak posle tragedije u rudniku "Soko", pušteno je u subotu na kućno lečenje, kaže Goran Vidić, direktor bolnice u Aleksincu:

- U petak smo primili 19 rudara povređenih u nesreći, od kojih su dvoje odmah upućeni u Klinički centar u Nišu. Oni koji su ostali su dobrog zdravstvenog stanja, noć su proveli mirno. Od 17 rudara pustili smo na kućno lečenje njih osmoricu. Nakon dodatnih analiza, biće još otpusta, a očekujem da će većina njih do ponedeljka biti kod svojih kuća. Najvažnije je da oni budu dobro. Mi ćemo proveriti rendgenske snimke za još dvojicu rudara, da vidimo da li se radi o teškim prelomima. Ono što je vrlo bitno jeste da su svi u boljem psihičkom stanju, svesni su šta se dogodilo, jer to prvog dana još nije bilo dopiralo do njih. Sada su svesni i srećni da su preživeli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A DVA DANA POSLE TRAGEDIJE... Neverovatan spisak! Međunarodni olimpijski komitet objavio ko od Rusa može na Igre Pariz 2024