PATRIJARH PORFIRIJE NA OPELU ZA MATEJA PERIŠA: "Čekamo kada ćemo i mi doći da se sa njim zagrlimo i vidimo" (FOTO/VIDEO)

S.J.M.

20. 05. 2022. u 17:16

U CRKVI Svetog Antuna u Beogradu održano je opelo za nastradalog Splićanina Mateja Periša koje je služio beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar. Službi je prisustvovao i patrijarh srpski Porfirije.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ НА ОПЕЛУ ЗА МАТЕЈА ПЕРИША: Чекамо када ћемо и ми доћи да се са њим загрлимо и видимо (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Z.Jovanović

- Da li je smrt poslednja reč o nama, ili je smrt ono što Matejev otac govori. Bolna, tragična, kada pošalje majka sina u vojsku, ili devojka isprati momka u vojsku. Kada će proći mesec, dva dana da ga vidi. A kamoli kada pošaljemo sina u Hristovu vojsku, u večnost, i da čekamo kada ćemo i mi doći da se sa njim zagrlimo i vidimo - rekao je patrijarh Porfirije nakon opela.

 

Otac Mateja Periša, Nenad, u obraćanju pre službe, ispred Crkve Svetog Antuna, zahvalio je Beograđanima na podršci koju su mu pružili.

Foto: Z. Jovanović

- Želeo bih da se zahvalim Beogradu na srcu koji mi je dao i bez obzira što je Matej završio ovde, to srce mi je jako pomoglo da kroz ovih 139 dana osetim ljudsku ljubav, brigu, saosećanje i sve ono što je čoveku u takvim trenucima neophodno - rekao je Periš.

Zahvalio je MUP-u Srbije koji je, kako je rekao, napravio ogroman posao i istakao da je svaki kontakt sa njima pre svega bio ljudski, a onda i vrlo profesionalan.

- Onakav kakav mi je trebao da kroz sve ovo prođem, a da, ipak, saznam sve detalje istrage - rekao je Periš i zahvalio i MUP-u Hrvatske i MUP-u BiH.

Izrazio je zahvalnost svim novinarima i njihovim redakcijama jer su, kaže, znali da prave razliku između vesti i vesti koje prave bol.

On je rekao da najavljuje novu stranicu života koja će biti protkana sećanjima iz Beograda, ali da misli da će biti bolji čovek.

- Sad je gotovo, odlazim kući sa sinom - rekao je Periš.

Prisutnima se obratio i nadbiskup Hočevar koji je istakao da su želeli da se dostojanstveno oproste od Mateja Periša i da mu je drago što su se Beograđani pridružili tome.

- Otac Nenad svojom svestranom refleksijom doprineo je da između Srbije i Hrvatske nastanu novi odnosi. U tom nestanku vidim poziv da među nama nikada ne nestane prijateljstvo, razumevanje i ljubav - rekao je Hočevar.

On je dodao da nije slučajno da je telo Mateja Periša otkriveno 18. maja.

- To je dan kada grad Split slavi svog mučenika Feliksa iz vremena Dioklecijana. Sveci su nam pomogli - poručio je Hočevar.

U crkvu Svetog Antuna stigao je i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

BONUS VIDEO: UKLETO MESTO NA ADI HUJI - Telo Mateja Periša pronađeno na mestu gde je poginulo troje mladih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu