SRBI IZ SENKE PODRŽAVAJU HDZ: Sve izvesnije da će manjine "diskretno" da budu uz desničarsku vladu u hrvatskom Saboru

DOK "curi" vreme za konstituisanje hrvatskog Sabora, poslanici manjine, među kojima su i tri srpska, nameravaju da podrže Gordana Jandrokovića iz HDZ-a za šefa parlamenta.

СРБИ ИЗ СЕНКЕ ПОДРЖАВАЈУ ХДЗ: Све извесније да ће мањине дискретно да буду уз десничарску владу у хрватском Сабору

Foto: Tanjug

Saradnja HDZ i manjina se nastavlja, iako dogovaranje oko nove vlade ide u smeru njihovog isključivanja iz izvršne vlasti.

Na kašičicu do javnosti dolaze informacije o pregovorima HDZ-a i Domovinskog mosta, pre svega oko saradnje sa SDSS-om, pa je sve izvesnije da će sve manjine pristati da podržavaju desničarsku vladu iz Sabora, ali da nisu u njoj. Milorad Pupovac ćuti, ne izjašnjava se o mogućnosti da SDSS podržava vlada u kojoj su i ekstremno desničarski političari, a o sastavu novog kabineta mnogo ne govori ni premijer Andrej Plenković. Navodno postoje i dve struje unutar Domovinskog pokreta, mnogo radikalnija oko vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave koji odbija svaku saradnju sa Srbima, i Marija Radića, moćnog čoveka stranke sa svim finansijama u svojim rukama.

I dok traju maratonski pregovori oko nove vlade, sve se češće ponovo čuju pretpostavke da će Andrej Plenković nastaviti političku karijeru u Briselu. Da je izvesni kandidat i za mesto predsednika Evropske komisije, ako Ursula fon der Lajen ne uspe, kalkuliše "Politiko" i nemački "Bild", a politički analitičari procenjuju da "sređuje" stvari u zemlji kako bi mogao da ode "u Evropu" posle evropskih izbora. Na listi HDZ-a za izbore u junu na prvom je mestu, a činjenica da je tri puta zaredom pobedio na hrvatskim izborima daje mu političku važnost i u Briselu, jer je to i u evropskim prilikama retkost.

Penava na čelu Sabora?

Stalno se pojavljuju nove teorije o raskolu u Domovinskom pokretu, pa tako i ona da će opozicijske stranke na čelu SDP-a podržati Ivana Penavu (na slici) za šefa Sabora, čime bi mogli bitno uticati na formiranje nove vlade.

Ako se Plenković odluči za nastavak karijere u Briselu, najveću hrvatsku stranku HDZ čeka neizvesna bitka za njegovog naslednika. Krug oko premijera smatra da bi Gordan Jandroković bio najbolje rešenje, dok desno krilo u stranci "gura" sadašnjeg ministra odbrane Ivana Anušića. Izvesno je da će HDZ pooštriti i stav prema predsedniku države Zoranu Milanoviću, koji je najveći gubitnik izbora u Hrvatskoj. Bitno su smanjene njegove šanse i za predsedničke izbore u Hrvatskoj na kraju godine, jer je razočarana i levica koja je ostala kratkih rukava na izborima. Plenković je već rekao da Milanović više ne može da bude šef države, pa su sva iznenađenja moguća, čak i da traži njegov opoziv.

Teme o kojima će se ubuduće više raspravljati su i stav prema imigrantima i inostranim radnicima koji su preplavili zemlju, čuvanje granica, odnos prema abortusu. HDZ pokušava da ostane na desnom centru, ali je neizvesno da li će i u tome uspeti, ako Domovinski pokret insistira da u novu vladu uđu političari tvrde desnice. Kako bi se u tom slučaju postavio i večni Pupovac ostaje enigma, jer jedan od zahteva Domovinskog pokreta je i smanjenje novca za SDSS, pre svega za finansiranje zagrebačkih "Novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja