TRAŽE PRAVDU ZA BOGDANA (7): U Vlasotincu održan skup Udruženja roditelja stradale dece u saobraćaju (FOTO/VIDEO)

Игор Митић
Igor Mitić

29. 05. 2024. u 16:07

POSLE nepune dve godine stekli su se uslovi da pravni zastupnik porodice sedmogodišnjeg Bogdana Gavrilovića, koji je stradao u saobraćajnoj nesreći, nadležnom tužilaštvu preda inicijativu da se protiv vozača putničkog vozila koji je učestvovao u nezgodi podnese krivična prijava.

ТРАЖЕ ПРАВДУ ЗА БОГДАНА (7): У Власотинцу одржан скуп Удружења родитеља страдале деце у саобраћају (ФОТО/ВИДЕО)

foto: I.Mitić

To je bio povod za današnji skup Udruženja roditelja stradale dece u saobraćaju, u centru Vlasotinca, sa zahtevom da kazne budu takve da sve učesnike u saobraćaju odvrate od bahate i nesavesne vožnje.

Zakonom je predviđeno da je svaki vozač na delu puta na kome se kreću deca dužan da vozi sa naročitom opreznošću i tako da može blagovremeno da zaustavi vozilo. Međutim, u Bogdanovom slučaju to se, kako je rečeno, nije dogodilo, pa je neopreznost vozača dovela do teških telesnih povreda i smrtnog ishoda.

foto: I.Mitić

- S obzirom da je ovaj postupak vođen tako da nije bila ni podneta krivična prijava u vezi ove saobraćajne nezgode, posle skoro dve godine, nakon što smo prikupili sva obaveštenja od građana uspeli smo da izdejstvujemo nalaz i mišljenje komisije veštaka, preko nadležnog tužilaštva u Leskovcu, koji su u svom zaključku izneli da je osnovni propust za nastanak saobraćajne nezgode bio na strani vozača putničkog vozila – kazao je advokat Bratislav Stojanović, pravni zastupnik Bogdanove porodice - Očekujemo podnošenje krivične prijave protiv vozača i njegovu krivičnu odgovornost, a dalji tok postupka će da zavisi od izvođenja dokaza. Cilj ovog skupa nije da mi prejudiciramo u kom pravcu će se on odvijati. Cilj je da utičemo na pravosudne organe da se ovakve saobraćajne nesreće ne dešavaju.

Stojanović je prošle nedelje tužilaštvu predao inicijativu da preduzme sve što je neophodno da se ovaj predmet procesuira, uz napomenu da je za ovo krivično delo zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

foto: I.Mitić

Majka Maja: Budite sa nama u bolu i borbi

- Ovim skupom želimo da utičimo na sve da ni jedno dete ne doživi sudbinu kakvu je doživeo moj Bogdan. Hteli smo da podignemo svest građana da povedu računa tokom učešća u saobraćaju i da krivci odgovaraju. Budite sa nama u našim molitvama, bolu i borbi, da ona ne bi bila uzaludna. Bogdan je to zaslužio – kazala je Maja Mišić, majka sedmogodišnjaka koji je na tragičan način izgubio život.

foto: I.Mitić

U ime Udruženja roditelja stradale dece u saobraćaju govorila je Jelena Tasić, iz Šilova kod Lebana, koja je u saobraćajnoj nesreći ostala bez jedanaestogodišnje ćerke Nađe.

- Pre dve godine je život stao i za našu porodicu kao i za porodicu malog Bogdana. Nađa je stradala u martu, a Bogdan u septembru. Naš sudski postupak je završen. Nađin ubica se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne, a za malog Bogdana se još čeka na podizanje optužnice. Ovde stojim iznad svega kao majka i znam šta znači borba za istinu i pravdu za svoje dete – istakla je Jelena.

Ona je naglasila da su roditelji stradale dece svesni da nijedna kazna ne može da ih vrati.

- Mi smo svakako ovu borbu unapred izgubili, jer smo svoje najvrednije u životu u zemlju položili, ali svako mora da se nosi sa činjenicama i posledicama. Odgovornost mora da postoji za počinjeno delo kao i oštrije kazne sa jasnom porukom da je bahata i nesavesna vožnja nedopustiva – zaključila je Jelena Tasić.

Skup je završen pesmom o malom Bogdanu „Bogdan je moje ime“, koju je kazivala Ljubica Đokić. Prisustvovali su mu, osim članova porodice i predstavnika Udruženja, i rodbina, prijatelji, Bogdanovi drugovi kao i predstavnici lokalne samouprave.

PODRŠKA DRŽAVE

Na skupu je naglašeno da je Udruženje roditelja stradale dece u saobraćaju naišlo na razumevanje i podršku države. Oni su izrazili zahvalnost Zagorki Dolovac, republičkom javnom tužiocu, ministrima Bratislavu Gašiću, Goranu Vesiću i Agenciji za bezbednost saobraćaja, dok je ministarka pravde Maja Popović, nakon dva objedinjena sastanka sa svim ministrima i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, najavila izmenu Krivičnog zakonika.

Podsetimo, sedmogodišnji Bogdan Gavrilović iz Vlasotinca poginuo je u saobraćajnoj nesreći koja se 13. septembra 2022. godine dogodila nedaleko od doma u kom je živeo sa porodicom. Njega je automobilom udario komšija.

BONUS VIDEO - POZLILO NEUTEŠNIM MAJKAMA: Hitna reagovala na suđenju Urošu Blažiću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ENGLESKA ODLEPILA ZA SRBINOM: Milan Tarot raspametio Britaniju zbog EURO 2024! On je naslednik Nostradamusa!