"NIŠTA VIŠE NEMAMO OSIM GOLIH ŽIVOTA": Nakon požara u višespratnici u Novom Beogradu, stanari uplašeni i očajni (FOTO)

J. D. Ljutić

24. 06. 2024. u 21:36

ŠEST porodica ostalo je bez krova nad glavom, kada su u požaru, koji je jutros izbio u višespratnici u Ulici maršala Tolbuhina 10 na Novom Beogradu, izgoreli njihovi stanovi.

НИШТА ВИШЕ НЕМАМО ОСИМ ГОЛИХ ЖИВОТА: Након пожара у вишеспратници у Новом Београду, станари уплашени и очајни (ФОТО)

Foto: I. Marinković

Teže povređenih, na sreću, nije bilo, a pomoć je pružena samo jednoj starijoj ženi, koja se nagutala dima. Njoj je prva pomoć ukazana u bolnici. Povređenih nije bilo ni u dva požara koja su se samo nekoliko sati ranije dogodila na teritoriji Surčina, i to u studiju za iznajmljivanje filmske opreme i u jednoj klanici, ali je materijalna šteta - ogromna.

Prema prvim informacijama, vatra u novobeogradskom soliteru je najpre planula u kafiću koji se nalazi u prizemlju zgrade, da bi stihija zatim naglo krenula da "guta" stanove na prva tri sprata, ali je plamen u nekim trenucima stizao i do krova. Materijalna šteta je ogromna, a mnogi su u trenutku izgubili sve što su imali.

Čaušić: Uzrok ljudska nepažnja?

NAČELNIK Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić rekao je da su intervencije pripadnika Sektora za vanredne situacije bile izuzetno brze. On je iskoristio priliku da apeluje na građane da vode računa o ponašanju, pogotovo u letnjim tropskim danima, i da ne ostavljaju uključene klime.

- Naravno, nije to uzrok svih ovih požara, istraga će pokazati, ali preliminarni rezultati ukazuju da se mogla desiti i ljudska nepažnja - rekao je Čaušić.

- Sve mi je izgorelo - kaže nam jedan od stanara. - Decenijama sam ulagao u stan, zajedno sa ukućanima, ali sad je sve samo pepeo. Sreća je da smo svi dobro! Sad nadležni procenjuju štetu. U dva stana nije nikoga bilo, pa su vatrogasci morali da razvaljuju vrata. Koliko znam, vlasnici su na odmoru, ali su, kao i gazda kafića, koji je trenutno u inostranstvu, svi obavešteni o požaru. I naravno, ljudi su očajni, a tek kad budu videli da je ostao sam pepeo...

Sedam vatrogasnih vozila i 22 vatrogasca satima su se borili sa vatrenom stihijom i spasavali stanare, od kojih su neki spas potražili čak na krovu zgrade.

- Dugo godina se bavim ovim poslom, ali ovako nešto još nisam video - rekao nam je jedan od vatrogasaca. - Od kafića bukvalno ništa nije ostalo. A onda je vatra krenula nagore, prema terasama i stanovima. Gorelo je drvo, metal, plastika, prozori, vrata... ali da gori i fasada... Izgorela su i tri automobila na parkingu. Uspeli smo da ugasimo vatru i evakuišemo sve ljude.

Životi su, srećom, spaseni, ali stanari su očajni zbog nastale štete. Žena sa prvog sprata kaže nam da se probudila kad je čula nekakvo pucketanje, ali nije odmah shvatila da je reč o požaru.

- Čula sam nekakvo lomljenje i pucanje i pomislila da neko baca šut! Onda sam videla buktinju koja ide odozdo i bukvalno, još u pidžami, ogrnuta samo kućnom haljinom, izletela sam iz zgrade. U panici, nisam ponela ni novac, dokumenta... Ništa!

Dvoje mališana zatičemo kako grle majku koja plače. Otac im je, kažu, otišao sa policijom do njihovog spaljenog stana.

U "Mišoviću" gorela elektrosoba

POŽAR koji je u nedelju popodne izbio u Bolnici "Dragiša Mišović" u Beogradu lokalizovan je akcijom vatrogasaca, a dolaskom ekipa na teren ustanovljeno je da gori elektrosoba. Požar je lokalizovan, a intervenisalo je 14 vatrogasaca-spasilaca sa pet vozila.

Osoblje bolnice je zbrinulo pacijente, a u požaru nije bilo povređenih, ni životno ugroženih, saopštio je MUP.

Brzom reakcijom nadležnih iz "Elektrodistribucije Beograd" obezbeđeno je stabilno snabdevanje bolnice električnom energijom.

- Ništa više nemamo, osim golih života - kaže nam ova žena. - Naravno, život je najvredniji i trudila sam se da izvučem decu živu iz stana. A oni, deca kao deca, u brzini pokupila i iznela tek kupljene knjige za sledeću školsku godinu i mobilne telefone. Uspela sam nešto garderobe da zgrabim i to je to. Šta će sad biti sa nama, gde ćemo sa decom, ne znam. U park, na ulicu, jer nemamo gde, niti imamo bilo šta.

Šta je uzrokovalo požar pokazaće istraga, ali za sada se sumnja da je reč o neispravnim instalacijama.

I dok se još pušilo iz višespratnice na Novom Beogradu, Više javno tužilaštvo naložilo je da se formira predmet i da se zajedno sa policijom utvrdi uzrok požara koji je izbio u kafiću, a zatim i u zgradi.

- Javni tužioci Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu obavešteni su da su se u nedelju i ponedeljak dogodila tri požara i to dva na teritoriji Surčina i jedan na teritoriji Novog Beograda - kažu iz ove institucije. - Urađeni su uviđaji, a policijskim službenicima dati su nalozi da obave razgovore sa svim učesnicima, pribave video-snimke, kao i da na lica mesta izađu veštaci za požare i eksplozije radi utvrđivanja uzroka požara. Nako što se prikupe svi izveštaji, biće odlučeno o daljim koracima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRAMA! Navijač pokušao da ubije Kristijana Ronalda pokraj terena?! (VIDEO)