ALEN CIGLER OSUĐEN NA 15 GODINA ZATVORA: Sud naveo da je ipak bio saizvršilac Čabi Deru

S. J. M.

02. 12. 2022. u 14:25

U PONOVLjENOM suđenju Viši sud u Beogradu osudio je Alena Ciglera na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora za učešće sa Čaba Derom u teškom ubistvu Nebojše Markovića početkom januara 2019. godine na Banovom brdu i nedozvoljeno držanje oružja.

АЛЕН ЦИГЛЕР ОСУЂЕН НА 15 ГОДИНА ЗАТВОРА: Суд навео да је ипак био саизвршилац Чаби Деру

Foto: Arhiva

Cigleru je produžen i pritvor u kom se nalazi od hapšenja 6. januara 2019. godine.

On je za saizvršilaštvo sa Derom osuđen na 14 godina zatvora, a za pištolj i metke, koji su nađeni sakriveni u čarapi u ormaru u predsoblju stana njegovog prijatelja Gorana Prskala u Subotici, gde je i uhapšen, na dve godine zatvora i 30.000 dinara. Tako mu je izrečena jedinstvena kazna od 15 godina.

Sud je utvrdio da je Cigler kriv, što je u stanju uračunljivosti i sa umišljajem zajedno sa Derom učestvovao u ubistvu Markovića. Kako je navedeno u obrazloženju, oni su po dogovoru došli 70 metara od zgrade oštećenog, gde su u automobilu čekali da Marković izađe. Kada se to desilo Der je rekao Cigleru, koji je bio za volanom, da vozi i on je krenuo i prošao nekoliko metara Markovića, pa stao i nije ugasio motor. Čaba je izašao sa pištoljem i u Markovića, koji je u gepek pakovao dečja kolica, ispalio šest projektila od kojih su ga četiri pogodila. Od tih povreda je kasnije preminuo.

Der se vratio u vozilo i rekao Cigleru da vozi i da ga je upucao, pa je Cigelr vozio do Novog Beograda, gde su na parkingu ostavili automobil i razišli se. Der je otišao do iznajmljenog stana na Vračaru, koji je za njega, kako je navedeno u sudu, iznajmio Vuk Španović, a onda odatle otišao, ostavivši sivu kapu, koju je nosio prilikom izvršenja zločina. Cigler je otišao do autobuske stanice, gde je kupio kartu za Suboticu za sedam uveče i kad je stigao nije otišao kući, već u stan Prskala.

Cigler je danas u sudnici mirno slušao ovu presudu, a sudija Stojan Petrović je rekao da je sud u većem delu prihvatio njegovu odbranu, kada je objasnio šta su sve on i Der radili.

- Nismo prihvatili vaše tvrdnje da niste znali da će Der da ubije Markovića i da ste mislili, kako ste rekli, da će samo da ga zaplaši. Sud nije prihvatio ni Čabine navode da vi niste umešani, jer smatramo da je to rekao sračunato kako bi vam pomogao da izbegnete krivicu - naveo je sudija Petrović.

Pala prva presuda

Ovo je druga prvostepena presuda Cigleru, jer je Apelacija ukinula prvu, kojom je oslobođen za držanje oružja nađenog u Prskalovom stanu i osuđen na četiri i po godine zatvora za pomoć Deru u bekstvu, pošto mu je tadašnje veće Višeg suda poverovalo da nije znao da će Der ubiti Markovića. Na ovu novu presudu Cigler ima pravo žalbe Apelacionom sudu. Takođe je i Više tužilaštvo najavilo da će se žaliti, ali na visinu izrečene kazne, pošto su oni tražili da bude osuđen na 30 do 40 godina zatvora.

Deru 40 godina

Za teško ubistvo Nebojše Markovića na podmukao način Čaba der je ranije pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora. On se sada nalazi u zatvoru u Mađarskoj, gde je na doživotnoj robiji zbog dva ubistva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)