GODINAMA JE DRŽAO ZATOČENU U STANU: Pronađena hraniteljska porodica za devojčicu (8) sa Mirijeva

Novosti online

19. 05. 2023. u 17:06

ZA devojčicu iz Mirijeva, koju je otac držao zatočenu u stanu, pronađena je hraniteljska porodica u koju će biti smeštena nakon lečenja, a pred sudom je pokrenut postupak lišavanja roditeljskog prava oba roditelja deteta.

ГОДИНАМА ЈЕ ДРЖАО ЗАТОЧЕНУ У СТАНУ: Пронађена хранитељска породица за девојчицу (8) са Миријева

Foto: Novosti/D. Milovanović

Nove informacije o slučaju devojčice koji je nedavno potresao celu Srbiju iznela je ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić. Rekla je da je devojčica još u Tiršovoj i da fizički napreduje svakim danom.

- Trebaće joj duži period psihološke podrške i imamo čitav plan aktivnosti kojom će takva vrsta podrške da bude pružena detetu - rekla je Kisić u Skupštini Srbije navodeći da se devojčici vratio osmeh na lice.

Utvrđeno je da će o daljoj zaštiti deteta brinuti Centar za socijalni rad Palilua, a ministarka je navela da je određen i neposredni staratelj, stručni radnik organa starateljstva.

- Izvršen je izbor adekvatne hraniteljske porodice, gde će dete biti smešteno nakon lečenja. Centar za porodični smeštaj i usvojenje Beograd i zdravstvena ustanova u kojoj se dete leči sačinili su detaljan plan za pripremu deteta za odlazak u hraniteljsku porodicu - rekla je Kisić.

Hraniteljskoj porodici će nakon smeštaja deteta biti obezbeđenja intenzivna stručna podrška u periodu prilagođavanja deteta na nove porodične okolnosti.

- Centar za socijalni rad Palilula je kod nadležnog suda pokrenulo postupak lišavanja roditeljskog prava oba roditelja deteta - zaključila je Kisić.

Podsećamo, policija je devojčicu (8) našla zaključanu u stanu u Mirijevu 27. marta. Dete je bilo u kadi izgladnelo, neuhranjeno, dezorijentisano. Zbrinuta je u Univerzitetskoj bolnici u Tiršovoj. Otac je uhapšen dan kasnije na Karaburmi.

Javnost je tada bila zatečena kada su počeli da se pojavljuju novi detalji slučaja. Dete nije bilo upisano u školu i bilo je potpuno nevidljivo za sistem.

Još je u porodilištu (2015) prijavljeno da se roditelji o detetu ne brinu adekvatno. Centar za socijalni rad smestio je bebu u Zvečansku i pokrenut je postupak da se majka devojčice potpuno liši roditeljskog prava, a otac delimično.

Za taj slučaj nadležan je bio Prvi osnovni sud u Beogradu, a presuda je doneta na osnovu mišljenja Komisije sudskih veštaka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" iz maja 2017. godine.

Sud je tada doneo pravnosnažnu presudu kojom je majku delimično lišio roditeljskog prava i to prava na čuvanje, podizanje, vaspitavanje, obrazovanje, zastupanje, upravljanje i raspolaganje imovinom maloletnog deteta, dok su odbijeni zahtevi da se majka potpuno liši roditeljskog prava, a otac delimično liši roditeljskog prava.

Kako otac nije delimično lišen roditeljskog prava to je automatski značilo da dete može da živi sa njim. Od tada je napravljeno niz propusta. Otac je nije vodio na sistematske preglede, nije upisana u školu.

Žena sa kojom je živeo prijavila ga je za nasilje. Tada je policiji rekla da sa njim živi i njegova ćerka i da će dete umreti od gladi. Tada je klupko počelo da se odmotava.

(Juronjuz Srbija)

BONUS VIDEO: DEVOJČICA NAPALA DRUGARICU U ŠKOLI - Incident u Zrenjaninu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)