DETALJI PRESUDE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU: Hag ih sada osudio i za ubistva u Hrvatskoj - osuđeni i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju...

S. J. M.

31. 05. 2023. u 13:39

BIVŠI rukovodioci Službe državne bezbednosti Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni su danas pravosnažno u Mehanizmu za krivične sudove u Hagu na 15 godina zatvora za zločine počinjene u šest gradova u BiH i jedan zločin na Daljskoj planini u Hrvatskoj u ratu početkom devedesetih.

ДЕТАЉИ ПРЕСУДЕ СТАНИШИЋУ И СИМАТОВИЋУ: Хаг их сада осудио и за убиства у Хрватској - осуђени и за злочине у Бијељини, Зворнику, Добоју...

Foto: Printskrin

Žalbeno veće ukinulo im je prvostepene kazne od po 12 godina zatvora na koje su bili osuđeni 2021. godine zbog podržavanja i pomaganja zločina u Bosanskom Šamcu 1992. godine i osudilo ih na po tri godine veće kazne.

Oni su sada osuđeni i za neke zločine za koje su pre dve godine bili oslobođeni. Žalbeno veće je u tim pojedinim stavkama delimično prihvatilo žalbu tužilaštva i proglasilo ih odgovornim za proterivanje nesrpskog stanovništva iz velikih delova BiH i Hrvatske.

Osuđeni su i za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu, kako je sud naveo, da se počine krivična dela ubistva, deportacije, nehumana dela, progoni, prisilna premaštanja prilikom zauzimanja Bijeljine, Zvornika, Bosanskog Šamca, Doboja i Sanskog Mosta u proleće 1992. godine i za zločine u Trnovu u julu 1995. i u septembru iste godine u Sanskom Mostu. Mehanizam u Hagu proglasilo ih je odgovornim i za ubistva u Daljskoj planini u Hrvatskoj u junu 1992.

- Žalbeno veće je utvrdilo da je Služba državne bezbednosti Srbije finansirala Srpsku dobrovoljačku gardu i plaćala njihove komandante i pripadnike. Stanišić i Simatović su tim finansiranjem zajednički doprineli izvršenju zajedničkog zločinačkog cilja prilikom ubistava u Sanskom mostu 1995 . godine - kazala je predsedavajuća Žalbenog veća sudija Grasijela Gati Santana.

- Osnivali su kampove za obuku dobrovoljaca i imali zajedničku nameru da se sprovede zajednički zločinački cilj i proteraju nesrbi. Odgovorni su za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i krivična dela koja su počinili drugi, glavni izvršioci.

Stanišić i Simatović su oslobođeni odgovornosti za UZP u Bosanskom Šamcu, jer, kako je to navela sudija Santana, nije utvrđeno da su lično planirali zločine i imali nameru i uticaj na počinioce da ih izvrše.

Žalbeno veće je u potpunosti odbacilo žalbe Stanišića i Simatovića po svim tačkama, a prihvatilo deo žalbe tužilaštva.

Ovo je inače poslednja presuda u predmetima za zločine u Jugoslaviji devedesetih, koji su suđeni u Haškom tribunalu.

Žalbeno veće je Stanišiću i Simatoviću produžilo pritvor u kojem se neprekidno nalaze poslednje dve godine u Sheveningenu. U njemu će ostati do prebacivanja u zatvor u određenoj evropskoj zemlji.

Stanišić je do sada u pritvoru proveo sedam godina i dva meseca, a Simatović osam godina i tri meseca. Posle deset godina u zatvoru mogu da traže od predsednika Mehanizma u Hagu uslovni otpust na osnovu dve trećine izdržane kazne.

Sudski postupak trajao 20 godina

Sudski postupak protiv njih dvojice trajao je 20 godina, od 2003. godine kada je podignuta optužnica i kada su uhapšeni u Beogradu u akciji "Sablja" i izručeni Hagu. Nakon prvog suđenja obojica su oslobođeni 2013. godine, međutim, tužilaštvo se žalilo, pa je ta prvostepena presuda 2015. godine ukinuta i naloženo je da im se ponovo sudi. Drugo suđenje počelo je 2017. godine i oni su u junu 2021. godine proglašeni krivim za zločine u Bosanskom Šamcu 1992. godine i osuđeni na po 12 godina zatvora. Za druge optužbe su oslobođeni. Na tu presudu su se žalili i oni i tužilaštvo, pa je Žalbeno veće sada donelo konačnu odluku i osudilo ih i za dodatne zločine, a kaznu povećalo na 15 godina zatvora.

Pokret socijalista čiji je osnivač Aleksandar Vulin: Haški tribunal napravljen da bi sudio srpskom narodu i državi

-Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove sa sedištem u Hagu koji je danas izrekao konačne presude bivšim šefovima Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću je tribunal koji je uspostavljen samo i isključivo da bi sudio Srbiji i srpskom narodu.

Sramne presude izrečene Stanišiću i Simatoviću u Hagu, dokaz su da za Srbiju i Srbe nema ni prava, ni pravde.

Haški tribunal koji nije osudio Gotovinu i Markača za zločine u "Oluji", ne bi smeo da sudi i presuđuje Srbima.

Sud koji nije osudio Nasera Orića i El Mudžahedin za zločine nad srpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini ne bi smeo da sudi baš nikome, a posebno ne Srbima.

Sud koji nije uspeo da osudi Ramuša Haradinaja za brutalne zločine nad srpskim civilima na Kosovu i Metohiji ne bi smeo da postoji, a kamoli da sudi Srbima.

Haški tribunal i Mehanizam nisu napravljeni da bi sudili po istini i pravdi, već da bi osudili i kaznili srpski narod i srpsku državu.

Oni koji su branili i štitili Srbe tamo gde je bilo najteže, tamo gde je Srbima pretilo potpuno istrebljenje, niti jesu, niti će biti ratni zločinci, a po sudu u Hagu i danas vidimo da je srpski narod očigledno trebao da bude istrebljen do kraja.

Samo za pobijeni srpski narod nema pravde u Hagu, nema osuđenih zločina nad Srbima.

Jovice i Franko, znamo da ćete sve izdržati stojički, kao i do sada, Srbija i srpski narod će vas dočekati kako dolikuje, služba brine o svojima", poručili su u Pokretu socijalista čiji je osnivač Aleksandar Vulin reagujući na sramne presude Stanišiću i Simatoviću u Hagu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)