"ZA SUD LETOVANJE ADVOKATA VAŽNIJE OD SMRTI MOG SINA": Otac Luke Jovovića (15) koji je 2022. godine nastradao u saobraćajnoj nesreći ogorčen

Zoran Rajić

05. 08. 2024. u 07:00

NI posle 27 meseci od pogibije Luke Jovovića (15) iz Ratkova kod Odžaka nije doneta presuda u postupku koji se u Osnovnom sudu u Somboru vodi protiv N. A.(24) iz istog sela, optužene da je, ne ustupajući pravo prvenstva, uzrokovala sudar svog automobila "golf" sa dečakovim motociklom.

ЗА СУД ЛЕТОВАЊЕ АДВОКАТА ВАЖНИЈЕ ОД СМРТИ МОГ СИНА: Отац Луке Јововића (15) који је 2022. године настрадао у саобраћајној несрећи огорчен

foto Privatna arhiva

Tom prilikom, Luka je zadobio teške povrede i posle devet dana, provedenih u komi, preminuo u bolnici u Novom Sadu 9. maja 2022. godine. Glavni pretres odložen je i 12. jula, a sledeće, 20. po redu ročište, zakazano je za 28. avgust.

- Razlog za otkazivanje u julu bio je odlazak advokata optužene na godišnji odmor, što je postupajuća sudija Aleksandra Medurić Kalčan prihvatila, pa je tako njegovo letovanje ispalo važnije od smrti našeg deteta - ogorčen je Lukin otac, Dragan Jovović, oficir u Policijskoj stanici u Odžacima, dodajući da je do sada bilo samo odlaganja ročišta.

Dragan je somborskom sudu od početka započinjanja glavnog pretresa, uputio 15 podnesaka žaleći se na odugovlačenje i način vođenja postupka. Povodom toga, obraćao se i javnom tužilaštvu, kao i Advokatskoj komori, ali odgovor ni od jedne institucije nije dobio:

- Odsustvom hrabrosti da donese presudu i razvlačenjem postupka na dve i više godina, smatrajući da će za to vreme da otupi bol roditelja stradale dece i da će se oni pomiriti sa minimalnim kaznama, sud daje vetar u leđa bahatim vozačima, a rezultat toga je da nam deca svakog dana ginu u saobraćaju. Mene tako ohladiti neće.

Sa dozvolom "novo oružje"

NA mestu gde je Luka stradao porodica je postavila spomen-obeležje, a to je u blizini kuće optužene, koju je Dragan Jovović ovih dana, kako kaže, čuo da se glasno hvali da je kupila novi automobil, što on naziva novim "oružjem" protiv učesnika u saobraćaju.

- Udruženje roditelja stradale dece u saobraćaju, čiji sam član, traži da se izazivanje nesreće pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci tretira kao ubistvo s predumišljajem i da se u slučajevima sa smrtnim ishodom počiniocima trajno oduzme vozačka dozvola - rekla je Tanja Dubajić.

Da se odugovlačenjem sudskih postupaka istovremeno ubijaju roditelji stradale dece, smatra i Tanja Dubajić iz Sombora, čiji je sin Stefan Dubajić (22), zajedno sa drugom Markom Odobašićem (25), sa kojim se na motociklu vraćao iz Apatina, poginuo 10. jula 2022. godine. Na njih je kolima naleteo sugrađanin M. D. (27).

- On je 19. marta prošle godine, sporazumnom nagodbom, na predlog javne tužiteljke u Somboru Ljubice Obradović, za dva oduzeta mlada života, osuđen na šest i po godina zatvora - navodi Tanja Dubajić. - Utvrđeno je da je napravio 12 prekršaja, a vozio je sa probnom vozačkom dozvolom 176 kilometara na sat i sa 1,92 promila alkohola u krvi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OD OVOGA SE STREPELO: Novak Đoković objasnio da li je završio karijeru osvajanjem olimpijskog zlata