VEŠTAČENJE O SMRTI ALEKSE U ĆORSOKAKU? Stručnjaci imaju suprotne stavove o pogibiji mladića (25) u Aleksincu

J. Ć.

21. 01. 2022. u 14:00

KLjUČNI dokazi, koji bi trebalo da rasvetle smrt Aleksinčanina Alekse Stojmenovića (25), koji je 16. maja prošle godine preminuo od povreda zadobijenih u tuči, kontradiktorni su, pokazala su veštačenja, pa je odluka Višeg javnog tužilaštva o daljem postupanju i dalje neizvesna.

ВЕШТАЧЕЊЕ О СМРТИ АЛЕКСЕ У ЋОРСОКАКУ? Стручњаци имају супротне ставове о погибији младића (25) у Алексинцу

Foto Privatna arhiva

Jedini zasad osumnjičen Ognjen P. (18) pušten je iz pritvora, ali se protiv njega i dalje vodi istraga, međutim, sada je neizvesno hoće li uopšte protiv njega biti podignuta optužnica.

Veštačenja, koja je trebalo da rasvetle događaje od te kobne noći, po nalogu Višeg javnog tužilaštva obavili su niški Zavod za sudsku medicinu i Nacionalno kriminalističko tehnički centar u Beogradu koji su izneli potpuno suprotna mišljenja o radnjama Ognjena P. koji se teresi da je rukom udario dvadesetpetogodišnjaka i naneo mu teške telesne povrede zbog kojih je preminuo. Tokom istrage izveden je veliki broj dokaza, a ključni su bili snimci iz restorana kojima su se bavili i niški Zavod za sudsku medicinu i NKTC iz Beograda.

U nalazu Zavoda za sudsku medicinu navedeno je da je Aleksina smrt nasilna te da je nastupila usled prestanka disanja i srčanog rada zbog krvarenja u i ispod mekih moždanica, a usled povrednog rascepa zida leve vertebralne arterije nastalog delovanjem tupine mehaničkog oruđa. U svom nalazu, Zavod analizira i snimke nadzorne kamere prateći kretanje oštećenog i okrivljenog.

U dopuni veštačenja 17. avgusta prošle godine Zavod je dao i dopunsko veštačenje u kojem je potpuno isključio mogućnost da je Aleksi pukla arterija tokom eskivaže udarca, i ponovio da je došlo do delovanja povrednog oruđa na predeo vrata. Usledilo je još jedno dopunsko veštačenje u kojem je objašnjeno da je Ognjen moglo da dohvati Aleksu prilikom zamaha desnom rukom, jer se uočava trzajno pomeranje glave, vrata i gornjeg dela tela. Objasnili su i da mladić nije odmah posrnuo, je kraće vreme potrebno da dođe do izlivanja krvi iz rascepljene arterije u moždano stablo. Takođe, Zavod navodi da se kod Ognjena vidi naginjanje tela na levu stranu što je karakteristično za osobu koja zadaje udarac drugom licu.

Međutim, NKTC navodi da je nakon analize snimaka ustanovio, da do kontakta Alekse i Ognjena nije došlo. Oni smatraju da je Aleksa pao nakon što ga je neko udario nekim predmetom, najverovatnije flašom. Oni takođe na zahtev VJT rade dopunsko veštačenje u kojem navode da Ognjen nije mogla da dohvati vrat osobe u beloj košulji, odnosno Alekse, da usled toga udara u prazno, van je balansa i naginje se na levu stranu. Da je došlo do kontakta, kako navode, telo bi ostalo uspravno, dok bi se udarena osoba zateturala.

Ono u čemu se jedino slažu ove eminentne ustanove, je da se na snimcima ne vidi trenutak kontakta ruke ili predmeta sa Aleksinim telom jer takav frejm ne postoji. Kako navode, memorija u VCR snimaču je takva da ne može da zapamti tako veliki broj frejmova, pa su podešeni da memorišu nekoliko sličica u sekundi a da se ne utiče na preglednost snimljenog materijala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)