MIGRANT UBIJEN U OBRAČUNU: Detalji obračuna izbeglica kod Subotice

J. LEMAJIĆ

03. 07. 2022. u 07:30

U ŠUMI na obodu Subotice, na samoj granici sa Mađarskom, juče ujutru došlo je do obračuna velikog broja migranata.

МИГРАНТ УБИЈЕН У ОБРАЧУНУ: Детаљи обрачуна избеглица код Суботице

Foto J. L.

U sukobu vatrenim oružjem život je izgubio nepoznat muškarac, a sedmoro ljudi, među kojima i jedna maloletnica, povređeni su.

Kako nam je potvrđeno u Opštoj bolnici u Subotici, tokom jučerašnjeg prepodneva na hitan prijem primljeno je sedmoro ljudi, svi sa povredama vatrenim oružjem.

- P. M. (16) iz Irana dovezena je sa povredama abdomena i male karlice. Odmah je operisana i nalazi se na Odeljenju anesteziologije i reanimacije. Muškarac, bez dokumenata, primljen je bez znakova života, sa povredama levog lumbalnog dela i levog korena - potvrdio je dr Saša Dželebdžić, v. d. direktora Opšte bolnice.

- Hamza U. (21) primljen je sa prostrelnim ranama abdomena, a Hamza P. (21) iz Avganistana sa povredama slabinskog dela i hematomom donjeg pola bubrega. Ahmed O. primljen je sa povredama grudnog koša, a imamo i povređene osobe čiji identitet još nije utvrđen. Na lečenju je muškarac sa prostrelnom ranom i povredom jetre, slezine i želuca i još jedan, takođe bez dokumenata, sa povredama na licu.

Šta je dovelo do sukoba migranata iz Avganistana, Pakistana i Irana u šumi Hrastovača juče još nije bilo poznato. Ovaj deo grada, Makova sedmica, već duže vreme vrvi od migranata. Kako se šuma nalazi u neposrednoj blizini bodljikave žice kojom je opasana mađarska granica, mnogima je tu najlakši način da ilegalno uđu u Evropsku uniju.

- Danima, od jutra do mraka, taksi vozila somborskih tablica prolaze ovuda i odvoze ih u šumu. Policija ih rasteruje, ali oni se posle sat vremena ponovo vrate - kaže Mirsad Nalić, predsednik Saveta MZ Makova sedmica.

- Još se tačno ne zna šta se desilo u šumi, policija je na terenu i istražuje slučaj, a što se tiče njihovog rada, mogu samo da izrazim sve pohvale.

Da građani nemaju razloga za strah poručio je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

- U stalnom smo kontaktu sa policijom i kada završe svoj posao, znaćemo više detalja. Ono što je najvažnije je da niko od naših građana nije povređen i da ovde nikakav incident do sada nije bio između migranata i domaćeg stanovništva. Građani nemaju razloga da strahuju - poručio je Bakić.

Foto J. L.

Na mesto događaja, kako smo juče saznali, stigao je i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin sa svojim timom, ali se do zaključenja ovog izdanja nije oglašavao. Bile su angažovane sve raspoložive ekipe spasilačke stanice i policije, čiji pripadnici su na uviđaju nosili pancire.

Iako incidenata u Subotici nema, već duže vreme nije prijatno ići ulicama ovog i nekih drugih delova grada. Migrantska kriza u gradu na severu traje bezmalo deset godina, ali se struktura migranata znatno promenila. Umesto porodica, sada su to mahom mladići u punoj snazi, pa građani zaziru da im bilo šta prigovore iako se dešava da se ne ponašaju primereno na javnim mestima.

NIJE PRVI PUT

SUKOB migranata koji je takođe završio ubistvom, dogodio se 2015. godine. Tada je u tuči, između dve grupe migranata, oko pet ujutru, u Bačkim Vinogradima, nedaleko od državne granice sa Mađarskom, državljanin Avganistana ubijen, dok su dvojica zadobila telesne povrede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSIJA JE ŠOKIRANA: Evo šta je američka teniserka uradila kada se Ruskinja povredila (VIDEO)