PRAVDU ČEKAJU PORODICE 21 UBIJENOG: Dogodine četiri velika suđenja - U fokusu optužnice protiv Uroša Blažića i roditelja ubice iz "Ribnikara"

E. H.

24. 12. 2023. u 09:00

GODINA na izmaku ostaće upisana crnim slovima u istoriji naše zemlje, jer je za samo dva dana, u dva odvojena masakra ubijeno 19 mladih ljudi, dok je više njih teško ranjeno.

ПРАВДУ ЧЕКАЈУ ПОРОДИЦЕ  21 УБИЈЕНОГ: Догодине четири велика суђења - У фокусу оптужнице против Уроша Блажића и родитеља убице из Рибникара

Foto N. Živanović

Tokom naredne godine započeće sudski postupci vezani za ove stravične zločine, ali će se pred deliocima pravde naći i drugi optuženi koji su takođe od početka godine počinili najteža krivična dela.

Stravičan ubilački niz, započeo je 3. maja Kosta K., tada trinaestogodišnjak, kada je u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" iz pištolja češke proizvodnje "zbrojovka" usmrtio devet učenika i radnika obezbeđenja. Tom prilikom ranio je još petoro učenika i nastavnicu istorije. Samo dan kasnije, Uroš Blažić (20) u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona, nedaleko od Mladenovca, pucajući iz automatske puške i pištolja ubio je devetoro mladih, od kojih je dvoje bilo maloletno. Pucao je na još 20 osoba, od kojih je 12 ranio.

Belivuk, Miljković i žene

TOKOM naredne godine započeće novo suđenje protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji pred Specijalnim sudom već odgovaraju za niz najtežih krivičnih dela, ubistva, otmice, trgovinu narkoticima... Protiv njih je podignuta optužnica za pranje para, a njom su obuhvaćene i njihove supruge, ali i Belivukova tašta. Tvrdi se da su novac "zarađen" vršenjem krivičnih dela, ulagali u kupovinu nepokretnosti i automobila.

Na listi sporne imovine, kako je svojevremeno objavljeno, jesu Belivukova kuća, stan i automobil "škoda superb", kao i Miljkovićeva kuća na Zvezdari, automobili i nekoliko stanova.

Pošto u vreme kada je počinio zločin, Kosta nije imao 14 godina, prema Zakonu ne može krivično da odgovara. Međutim, pred sudom će se naredne godine naći njegovi roditelji. Otac Vladimir se optužnicom Višeg tužilaštva u Beogradu, koja je podignuta sredinom novembra, tereti za teško delo protiv opšte sigurnosti, jer nije dobro obezbedio pištolje, koje je njegov sin uzeo iz kuće i jer ga je učio da puca.

Njegova supruga Miljana okrivljena je za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, jer je na jednoj čauri u školi pronađen njen DNK trag. Pored njih, sudiće se i vlasniku streljane R. I. i instruktoru N. M. kojima je na teret stavljeno davanje lažnog iskaza, jer su, kako se tvrdi, rekli da Kosta kod njih nije pucao iz pištolja, i da ga nisu obučavali, a snimci na kamerama su pokazali drugačije.

Foto: Privatna arhiva

Pred Višim smederevskim sudom naredne godine započeće i postupak protiv Blažića, kojem se na teret stavlja teško ubistvo. Međutim, pošto u vreme izvršenja krivičnog dela, za koje se tereti, nije imao navršenu 21 godinu, njemu ukoliko se dokaže krivica, nije moguće izreći kaznu doživotnog zatvora, već maksimalnu kaznu od 20 godina, što je tužilaštvo i predložilo u optužnici podignutoj sredinom oktobra. Optužnicom su obuhvaćeni i njegov otac Radiša, kao i rođaci Goran i Boris G. iz Kragujevca. Svima se na teret stavlja nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija.

Još jedan slučaj koji je ove godine uznemirio javnost bilo je ubistvo trans devojke Noe Milivojev (18), koja je nestala 17. juna kada je krenula kod Ognjena D. (33) sa kojim se zabavljala. Njeno raskomadano telo pronađeno je 6. jula u stanu u centru Beograda, u kojem je Ognjen živeo. On je tada i uhapšen. Trenutno se čeka da Više tužilaštvo podigne optužnicu, a ukoliko ona bude potvrđena, naredne godine sledi suđenje. Prema onome što je svojevremeno Tužilaštvo saopštilo, sumnja se da je Noa došla kod Ognjena u stan i da ju je ovaj nakon svađe udavio. Dalje se navodi da je zatim telo najverovatnije isekao na više delova i ubacio u bure u koje je sipao neku hemikaliju, kako bi se oni razložili i tako sakrio tragove zločina.

"Vračarska" grupa - 38 optuženih

NA optuženičku klupu naredne godine sešće optuženi za pripadnost kriminalnoj "vračarskoj" grupi. Kao organizatori označeni su Nikola Vušović i Uroš Piperski, a još 36 osoba su, tvrdi se, bili pripadnici. Optužnicom im se na teret stavljaju ubistva Aleksandra Halabrina, Dragana Ristića i Aleksandra Šarca. Pored toga optuženi su za pokušaje ubistva sada pokojnog Lazara Vukićevića, Samira Divljanovića, Miloša Nilovića, Andrije Zarića i Arsenija Stefanovića.

Krajem januara sledeće godine pred beogradskim Višim sudom kreće glavni pretres protiv Stojana Ilića (38), optuženog da je 10. aprila prošle godine u Ripnju na svirep način ubio Nevenu P. (16), a zatim pokušao da ubije i tri člana njene porodice. Prema tvrdnjama Tužilaštva, Ilić je tog dana najpre proveo neko vreme u razgovoru sa Neveninom porodicom u njihovoj kući u Ripnju, a zatim je kolima povezao nju i njenog mlađeg brata do centra naselja kako bi otišli u prodavnicu. Kada je brat otišao u prodavnicu, Ilić je, kako se sumnja, odvezao devojku u nenaseljeni deo Ripnja i zaustavio vozilo na kosini ispod železničke pruge, u prostoru između rastinja.

Foto: Printskrin/Fejsbuk

Nakon što je ona izašla iz vozila, optuženi je, navodi Tužilaštvo, počeo da je vuče i da sa nje skida garderobu. Pošto se opirala, izvadio je nož i krenuo da je ubada po trupu, vratu i rukama. Devojka je, kako su konstatovali veštaci, tom prilikom trpela jake bolove i zadobila povrede od kojih je preminula. Ilić se nakon toga, dalje se navodi, vratio do njene porodične kuće i tamo nožem naneo više teških i lakih telesnih povreda njenoj majci, babi i ujaku. Potom je izašao iz kuće i odvezao se svojim kolima. Nedugo zatim je uhapšen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!