ZA OPTUŽNICU OSTALO MANJE OD DVA MESECA: U Više tužilaštvo u Zaječaru stigla DNK i GPS veštačenja u slučaju Danke Ilić iz Bora

S. M. JOVANOVIĆ

02. 08. 2024. u 22:13

NOVI izveštaji veštačenja tragova, prikupljenih u slučaju nestanka i, kako se tvrdi, ubistva dvogodišnje Danke Ilić iz Bora, 26. marta u Banjskom Polju, stigli su u Više javno tužilaštvo u Zaječaru, koje vodi istragu.

ЗА ОПТУЖНИЦУ ОСТАЛО МАЊЕ ОД ДВА МЕСЕЦА: У Више тужилаштво у Зајечару стигла ДНК и ГПС вештачења у случају Данке Илић из Бора

Foto: Đ. Grmuša/Privatna arhiva

Kako "Novosti" saznaju, reč je o veštačenjima DNK tragova iz automobila koji su vozili osumnjičeni Srđan Janković (50) iz Luke i njegov kolega iz borskog "Vodovoda" Dejan Dragijević (50) iz Zlota, koji se terete da su ubili devojčicu.

- Stigla su veštačenja i to DNK tragova i GPS uređaja i trenutno se oni analiziraju - navode kratko iz zaječarskog tužilaštva.

Do sada je, podsećaju iz Tužilaštva, saslušano 25 svedoka, među kojima su i roditelji devojčice, Ivana i Miloš Ilić, koji su na Petrovdan dobili i svoje treće dete, sina Pavla, zatim članovi njihovih porodica, komšije, očevici, bivši direktor JKP "Vodovod" u kojem su zaposlena dvojica osumnjičenih, kao i njihove i kolege. Na svoje pravo da ne svedoče, kao privilegovani svedoci, protiv svojih sinova pozvali su se Svetlana Dragijević i Dušan Janković.

- Veštačena su tri automobila - navode iz tužilaštva. - Pored službenog automobila, koji su na dan nestanka devojčice vozili Janković i Dragijević, veštačena su i njihova privatna vozila.

Kakvi su rezultati ovih veštačenja, tačnije, da li su u njima pronađeni tragovi male Danke, još ne saopštavaju.

U međuvremenu, jedan od osumnjičenih za skrivanje njenog tela, Dalibor Dragijević (40), brat Dejana Dragijevića, preminuo je tokom policijskog zadržavanja u stanici u Boru. Zbog njegove smrti je u Višem javnom tužilaštvu u Nišu otvorena istraga koja bi trebalo da pokaže okolnosti pod kojima je preminuo i, ako ih je bilo, imenuje odgovorne za njegovu smrt. Njegov brat Dejan je prvobitno do tančina opisao kako je i gde dete udareno automobilom, a zatim golim rukama zadavio i sa Jankovićem bacio na deponiju na Starobanjskom putu.

Nedugo zatim, preminula je i majka osumnjičenih, Svetlana, a otac Radoslav (73), osumnjičen za prikrivanje dokaza, posle dva meseca provedenih u pritvoru, pušten je da se brani sa slobode.

- O našim narednim koracima bićete blagovremeno obavešteni, a sve u interesu istrage - dodaju iz zaječarskog tužilaštva, kojem je preostalo još dva meseca da prikupe sve dokaze i podignu optužnicu. - O tome da će osumnjičeni biti oslobođeni, ne možemo govoriti unapred, jer je na sudu da oceni dokaze u ovom predmetu..

TRAG KRVI

U službenom automobilu "fijat panda" borskog "Vodovoda", koji su vozili osumnjičeni, još na početku istrage pronađena je krv za koju se verovalo da je Dankina. Analize su, navodno, pokazale, da krv nije njena, već da pripada jednom od dvojice osumnjičenih.

OBOJICA SAD SVE NEGIRAJU

SRĐAN Janković, koji se dva meseca branio ćutanjem, a zatim i Dejan Dragijević, koji je početkom maja priznao zločin, sada sve negiraju i tvrde da Danku Ilić nikada nisu ni videli. Veštačenja GPS uređaja službenog automobila su, međutim, pokazala, da su se Janković i Dragijević 26. marta kretali vozilom pored pojate u kojoj je devojčica bila sa bratom i majkom, kao i da su se zadržali na deponiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZORANA ARUNOVIĆ NIKADA EMOTIVNIJA Olimpijska šampionka u suzama: Mi smo Srbija, zemlja olimpijskog šampiona (FOTO/VIDEO)