BESJEDA O KOSOVU: U srpskom jeziku postoje dve reči prepoznatljive u celom svetu

Radana Vila Stanišljević

04. 07. 2023. u 14:19

U LEKSICI srpskoga jezika postoje samo dvije riječi prepoznatljive svuda, ma gdje živio onaj ko tim jezikom govori.

БЕСЈЕДА О КОСОВУ: У српском језику постоје две речи препознатљиве у целом свету

vikipedija

To je riječ Kosovo i riječ Jasenovac. One se izgovaraju tišinom, a zvuče gromoglasno, one su jače od nas - od uzdrhtalog srca čovjekovog jer kad izgovorimo Kosovo mi sve vidimo - i bojne kalpake, i Boška Jugovića, i majku Jugovića, i Caricu Milicu, i monahinju Jefimiju i vojvodu Prijezdu. Mi vidimo kneza kako na kneževoj večeri blagosilja junake i najavljuje izdaju. Pred nama se otvara prostor sudbine naroda kojem pripadamo, strah od izdaje i žudnja za slobodom. "Ključ od Kosova" je nesvakidašnja knjiga u kojoj su stranice ispunjene pričom.

- Zašto? Kako je nastalo? Zašto mi sa takvom strašću pratimo priču o Kosovu? Zašto od 1389. ne prestajemo misliti na bojne jurišnike, na one koji su se zakleli čašću i životom i kako to, ta piramida koja je izgrađena u ovoj knjizi, kako u tu piramidu ugrađujemo svoju istoriju, svoju tradiciju, svoje vjerovanje, svoj folklor, svoje oltare, svoje crkve, svoju Bogorodicu Ljevišku, svoju Patrijaršiju? Kako mi istovremeno kleknemo pred suncem i vidimo svjetlost, a kleknemo samo onda kada mislimo da je svjetlost zašla, a da je ostalo Kosovo?!

U tim čuvarima Kosova, u knjizi u kojoj sve ključa životom, u kojoj su u jednoj surovoj istini rečene priče o nama - kako je majka vidjela neviđeno, kako su glasnici donijeli glas neslućeni, kako je djevojka uzalud čekala vojvode bojne i kako je nepoznati pjevač, nepoznati to smo mi bili, opisao tri vojvode bojne - za njim ide krasan junak na ovome svijetu, i mi ga vidimo i danas - krasan junak i Kosovka Djevojka koja je zavrnula rukave i traži po razboju mlada, po razboju čestitoga Kneza. To je spjevao čovjek u patnji, u radosti, u nadi i čekanju, a pred nama se prostrli božuri i pusto Kosovo prešlo u novi vijek. U novom vijeku novo pjesništvo, u novom vijeku jauk sa Kozare i mi čujemo kako tutnji Jasenovac i kako ječi Kozara i kako Stojanka poziva na osvetu. I vidimo kako Stojanka postaje majka Jugovića i majka Jugovića postaje Stojanka, i kako nad mrtvom majkom svojom obećava ljubeći hladno joj čelo da neće nikada biti uzaludno nijedno rađanje i nijedna sudbina. Onda odjednom ulazimo u legendu o Jefimiji Milana Rakića i shvatamo: seli se pjesništvo, sele se priče, seli se legenda. Ne može da se ugasi ognjište tamo zapaljeno na Kosovu - tamo gdje je knez rekao: "Neka tu, silne se sudare vojske".

I tako, u tim hodočašćima, od manastira do manastira, od Dečana do Sopoćana, od onog što mislimo da smo pa nikad nismo u sumnji da to nismo, a onda Jefimija, kćerka gospodara Drame i žena despota Uglješe, odjednom presavija tugu bolnu za jedincem i vezući poklon za dar manastiru veze tugu za jedinčetom na ikonici dvostrukoj. I tako ide pjesništvo, idu pjesnici sve do Crnjanskog, sve do ovog dana da bi progovorio svetlopis Boška Suvajdžića, neobičnog pjesnika, neobičnog izraza i neobične leksike u sedam pjesama nesvakidašnjeg izraza i bez stroge poetske forme osim u sonetu. Jedino tu poštujući formu odvija se u pjesničkoj duši Boška Suvajdžića prostor od trinaestog vijeka do dana današnjeg, i mi opet vidimo bojne oklopnike i Kneza, i zakletvu i Bogorodicu Ljevišku sa pet kupola u zlatu okovanu žicom, a tamo negdje ispod oltara golubica bijela najavljuje da negdje u Hilandaru ima vez Jefimijin i tuga za jedinčetom.

Odjednom, u tom izrazu mi shvatamo da je pjesništvo najveći izraz života i da se tu u pjesmama, u sedam pjesama svetlog zapisa, nalazi jedan prozni zapis u kojem pjesnik kaže:

"Ključ od Kosova" - je svjetlost. Ta svjetlost se nikad ne može ugasiti, ni riječ koja nas opominje, pominje, pamjatnik života, pet zlatnih kupola Bogorodice Ljeviške, sva uzaludna rušenja i paljenja, sve uzaludne orme slobode, a tamo visoko STOJI KOSOVO I JEČI JASENOVAC u najsvetijim riječima ovog jezika.


(Reč izgovorena na predstavljanju knjige Boška Suvajdžića "Ključ od Kosova",
u izdanju kuće "Albatros plus", Gradiška, 13. jun 2023)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)