SUSRET BRATA I SESTRE POSLE POLA VEKA: Mini-serija "Dara iz Jasenovca", od 9. do 12. januara, na Superstar TV i RTRS

J. BANjANIN

06. 01. 2023. u 08:16 >> 08:16

PRVI srpski igrani film o jednom od najstrašnijih koncentracionih logora u istoriji, snimljen 75 godina nakon njegovog zatvaranja, "Dara iz Jasenovca", malo koga je ostavio ravnodušnim.

СУСРЕТ БРАТА И СЕСТРЕ ПОСЛЕ ПОЛА ВЕКА: Мини-серија Дара из Јасеновца, од 9. до 12. јануара, на Суперстар ТВ и РТРС

Foto:"Film Danas"

Ostvarenje reditelja Predraga Gage Antonijevića, po scenariju Nataše Drakulić, pisano je na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša. Priča o stradanjima srpskih, jevrejskih i romskih muškaraca, žena i dece u logoru smrti Jasenovac u doba Nezavisne Države Hrvatske, tokom Drugog svetskog rata, dirnula je u srce više miliona ljudi kraj malih ekrana u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori koji su, 20. februara 2021, pratili TV premijeru. Reditelj je dugo želeo da zaokruži priču o neobičnoj i snažnoj desetogodišnjoj devojčici Darinki, njenom mlađem bratu Budimiru i njenoj porodici Ilić, a namere je napokon ostvario. Mini-serija "Dara iz Jasenovca", od četiri epizode, biće premijerno emitovana od 9. do 12. januara na dva kanala, Radio-televiziji Republike Srpske, u 20.10, i Superstar TV, u 21.00.

Serija je sastavljena od filma i novih scena, a radnja počinje 1991. godine, za vreme "Zadarske kristalne noći". Baš tada će se i sresti Dara i Budo, 50 godina posle bekstva iz Jasenovca

Serija je sastavljena od filma i novih scena, koje su snimane od oktobra 2021. do leta prošle godine u Baru, Bjeloj, Risnu i Perastu. Radnja počinje 1991, za vreme "Zadarske kristalne noći", kada je više od dve hiljade naoružanih Hrvata krenulo u uništavanje i pljačkanje imovine Srba u Zadru. Baš tamo će se sresti Dara i Budo, i to 50 godina posle bekstva iz Jasenovca. Njih dvoje dugo nisu imali nikakav kontakt, jer su ih razdvojili nakon napuštanja logora smrti. Budu je usvojila hrvatska porodica i on celog života misli da je Hrvat, a njegov sin Ivan će učestvovati u "Zadarskoj kristalnoj noći" i paliti srpske kuće. Međutim, kada se Dara i Budo posle pola veka ponovo sretnu, vratiće im se sećanje na bolnu prošlost iz Jasenovca.

Foto:"Film Danas"

- Dara i Budo su ostali živi, hvala Bogu, za razliku od desetina hiljada koji su pobijeni. Nažalost, ta deca koja su spasena nisu imala šansu, u nekim slučajevima nikad, a uglavnom veoma često, da saznaju ko su oni zapravo do poznih godina života. Porasli su i stasali sa osećanjem pripadnosti hrvatskom narodu, kao i Budo, Darin brat. To na pravi način oslikava kompleksnost tragedije koja se dogodila, dakle, ne samo tih stradalnika i jasenovačkih mučenika koji su pobijeni, već i duboke posledice svih tih događaja. Baš u "Zadarskoj kristalnoj noći" oni saznaju ko su i šta su. Videćemo kako će ti ljudi, svako na svoj način, podneti novonastalu situaciju. "Dara" je tačka u kojoj se lome najdublje ljudske drame. Skoro da ne postoji nešto dramatičnije od onog što se dešavalo u logoru Jasenovac i od sudbina življa koje je stradalo od hrvatske nacističke ruke - kaže za "TV novosti" Predrag Antonijević.

Poznata glumica Mirjana Karanović dočarala je lik odrasle glavne junakinje Dare, koju je u filmu tumačila Biljana Čekić, a odraslog Budu igra Marko Gvero

Poznata glumica Mirjana Karanović dočarala je lik odrasle glavne junakinje Dare, koju je u filmu tumačila Biljana Čekić, a odraslog Budu igra Marko Gvero. Pored njih dvoje, u seriji ćemo videti i Tanju Pjevac, Miloša Lučića, Jadranku Mamić, Dušana Kovačevića, Danila Čelebića, Pavla Bogojevića, Gorana Vujovića, Željka Radunovića i Ognjena Sekulića. Priča iz filma pojaviće se na kraju prve epizode kao Darino sećanje na događaje koji su se desili 1942. godine u Jasenovcu. Tako ćemo ponovo videti Marka Janketića, Igora Đorđevića, Natašu Ninković, Bojana Žirovića, Jovu Maksića, Radoslava Milenkovića, Vuka Kostića, Tatjanu Kecman, Petra Zekavicu, Jelenu Grujičić, Bogdana Bogdanovića, kao i glumce iz Republike Srpske - Zlatana Vidovića, Nikolinu Friganović, Sandru Ljubojević, Željka Erkića, Anju Stanić i Gorana Jokića.

Film "Dara iz Jasenovca" bio je srpski predstavnik za 93. Oskara u kategoriji za najbolji međunarodni film, a bio je i u trci za Zlatni globus u svim kategorijama, dok je Biljana Čekić bila u konkurenciji za Zlatni globus za najbolju žensku ulogu.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)