VRHUNSKI MUVATOR JOSARIJAN: Adaptacija čuvenog romana "Kvaka 22" od 15. juna na RTS 2

J. BANjANIN

15. 06. 2024. u 15:12

ČUVENA filmska zvezda Džordž Kluni nije samo jedan od glavnih glumaca, već i korežiser i producent serije "Kvaka 22", koju od 15. juna pratimo vikendom, u 22.00, na RTS 2.

ВРХУНСКИ МУВАТОР ЈОСАРИЈАН: Адаптација чувеног романа Квака 22 од 15. јуна на РТС 2

Foto RTS

Mini-serija od šest epizoda je adaptacija istoimenog klasičnog satiričnog romana Džozefa Helera iz 1961. Od tada je termin "kvaka 22" počeo da živi vlastitim životom u engleskom jeziku i označava kada sve opcije u nekoj situaciji vode do istog izluđujućeg ishoda. Šta god da uradite, ne možete da pobedite.

Serija je priča o vrhunskom muvatoru, Josarijanu (Kristofer Abot),američkom pilotu bombardera iz Drugog svetskog rata koji se našao u prvobitnoj Kvaki 22. Služeći u Italiji, u stalnom strahu da će biti oboren, želeo je da bude proglašen ludim kako bi mogao da bude poslat kući. Besan je zbog činjenice da hiljade ljudi koje nikada nije upoznao pokušavaju da ga ubiju. Međutim, njegov pravi problem nije neprijatelj, već njegova vojska koja stalno povećava broj misija koje mora da obavi pre nego što završi službu. Ipak, ako Josarijan pokuša da izbegne neki vojni zadatak, prekršiće Kvaku 22, urnebesno i surovo birokratsko pravilo koje određuje da je briga za vlastitu sigurnost pred stvarnim i neposrednim opasnostima proces racionalnog uma. Čovek se može smatrati ludim ako i dalje svojevoljno učestvuje u opasnim borbenim misijama, ali je zahtev za povlačenje sa dužnosti dokaz zdrave pameti, pa ga samim tim onemogućava da bude oslobođen dužnosti.

Kluniju je prvobitno bila namenjena uloga pukovnika Katharta, ali ga je dočarao Kajl Čendler.

- Kathart je veći od života, ekstremno je sklon preterivanju u svemu što možete da zamislite, a nadležan je za pilotske misije tokom Drugog svetskog rata. On je lud i odvažan. Toliko je kao lik komplikovan da sam morao da pronađem ljudske strane. I na neki način sam se zaljubio u njega, ma koliko želite da ga mrzite. To je bio izazov. Ako ne izgradite takvu osnovu i napravite realnu osobu, sve se raspadne - ističe Čendler.

Filmska adaptacija "Kvake 22", iz 1970. u režiji Majka Nikolsa doživela je podeljenu reakciju publike i kritičara. Mnogi su smatrali da bi izlaženje na kraj sa takvim gigantom književnosti u samo dva sata bio gotovo nemoguć zadatak. Serija je u velikoj meri dobro prošla kod kritičara, a publika joj je na cenjenom sajtu IMDb dala visoku ocenu 7,7.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PIKSI I TADIĆ, LICEM U LICE: Evo šta se desilo na treningu fudbalske reprezentacije Srbije! (VIDEO)