VRANJE ĆE DOBITI BORINGRAD: Najavljena izgradnja turističkog kompleksa koji čuva uspomenu na velikog srpskog pisca

D. RISTIĆ

02. 06. 2021. u 11:42

STARI deo Vranja, opisan u delima Bore Stankovića, sa nekoliko kulturno-istorijskih spomenika, trebalo bi da arhitektonski bude spojen u celinu koja nosi ime velikog srpskog književnika.

ВРАЊЕ ЋЕ ДОБИТИ БОРИНГРАД: Најављена изградња туристичког комплекса који чува успомену на великог српског писца

Foto D. Ristić

Staro Vranje iz "Koštane" i "Nečiste krvi" trebalo bi da bude ovekovečeno i sačuvano za budućnost u velikom kulturno-turističkom kompleksu koji spaja prošlost i budućnost grada pod Pržarom. Slično kao Andrićgrad koji čuva uspomenu na nobelovca Ivu Andrića i njegovo delo, Boringrad bi bilo mesto koje čuva sećanje na junake Stankovićevih drama i pripovedaka, na prohujalu epohu i Vranje koje sve više nestaje pod naletom savremenog života, ali i da dodatnim sadržajima gradu podari novu turističku perspektivu.

Foto Arhiva

Boringrad se planira u gornjem delu grada, u naselju Tulbe i okolini, gde stari Vranjanci u svojim dvorištima i baštama i dalje čuvaju mirise starih vremena. Ovde se nalaze i simboli starog Vranja, čuveni Beli most, poznat i kao "Most ljubavi", crkva Svete Petke, manastir Svetog Nikole, česma "Đerenka" i bazen "Delfin". Svi oni bi trebalo da budu povezani u jedinstveni ambijent koji će očuvati i novim generacijama prenositi autentični duh starog Vranja. Boringrad bi bio idealno mesto za održavanje kulturnih i drugih manifestacija, za očuvanje i promociju Borinog dela i vranjske gradske pesme.

Komercijalni sadržaji se podrazumevaju, ali bi morali da se uklope u zadatu istorijsku ambijentalnu celinu.

Izabela Savić, Foto D. Ristić

Ideju za ovaj veliki i kompleksni projekat pokrenuo je gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković i zasada se radi na definisanju projekta za čiju realizaciju će trebati mnogo vremena i sredstava, kaže Izabela Savić, gradska većnica za turizam.

- Od ideje do realizacije put je dug, projekat će se raditi po fazama i tokom rada očekujemo pomoć Republike. Boringrad je zamišljen da bude večni spomenik velikom Bori Stankoviću, ali i velika razvojna šansa za Vranje - kaže Savićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku