MEHTA DESETI PUT U BEOGRADU: Slavni svetski dirigent najavio koncert sa našom filharmonijom, sa kojom sarađuje šest decenija

M. KRALj

09. 07. 2021. u 10:13

BEOGRAD i Beogradska filharmonija zaslužuju mnogo bolju koncertnu dvoranu, tako da nije mogla da me sačeka bolja vest od te da će ovaj divan orkestar, sa odličnom publikom, i ovaj grad uskoro dobiti novu zgradu!

МЕХТА ДЕСЕТИ ПУТ У БЕОГРАДУ: Славни светски диригент најавио концерт са нашом филхармонијом, са којом сарађује шест деценија

Foto P. Milošević

Ovo je, najavljujući svoj sutrašnji, deseti nastup sa Beogradskom filharmonijom na Kolarcu, istakao jedan od najvećih dirigenata današnjice, maestro Zubin Mehta.

- Hvala lepo, dobar dan - kazao je, obraćajući se novinarima, na srpskom, ograđujući se da je to njegov kompletan repertoar na našem jeziku, i uz zadovoljstvo što je tu posle mnogo odlaganja ovog dolaska.

Naglašavajući da Beogradska filharmonija nije imala većeg prijatelja koji je sa orkestrom tako nesebično delio svoje znanje i ljubav, direktor naše kulturne institucije, Ivan Tasovac iskoristio je priliku da obznani kako će konkurs za idejno rešenje budućeg zdanja BF, zatvoren 4. jula, biti finalizovan već krajem avgusta.

Maestro, koji je za ovaj susret sa beogradskom publikom za repertoar odabrao Betovenovu "Pastoralu" i Prvu simfoniju Johanesa Bramsa, posle prve probe sa našim muzičarima istakao je da divno zvuče, i kao solisti i kao orkestar, i to po najvišim kriterijumima. Prisetio se i kako je prvi put došao ovde, davne 1958. kao student na razmeni sa našim Borislavom Pašćanom, koji je otišao u Beč. Znao je samo za "Jugokoncert", koji je u to rano januarsko jutro bio zatvoren, pa je čekao da se neko pojavi ko će uputiti taksistu u koji hotel da ga vozi.

- Mladom dirigentu nije dovoljno da ga negde prvi put pozovu, već da vam ponude da ponovo dođete - prisetio se Mehta, kome je već 1960. godine "Jugokoncert" organizovao turneju po svim nekadašnjim jugoslovenskim centrima, osim Zagreba. - Bila je to prilika da dobro upoznam vašu nekadašnju zemlju.

Svuda se, kako je rekao, divno proveo, a posebno mu je u sećanju ostala atmosfera doma punog dece njegovog ljubljanskog domaćina, kompozitora i pijaniste Marjana Lipovšeka. Mnogo godina kasnije, sarađivao je u Beču, upravo sa jednim od njegovih naslednika, ćerkom Marjanom Lipovšek, koja je izrasla u sjajnog, vagnerijanskog mecosoprana.

Pandemija korone umnogome je poremetila privatne i poslovne planove slavnog dirigenta, otkrio je u četvrtak:

- Duhovno sam mnogo propatio. Kao i svi ostali, dve godine skoro nisam ništa radio. Prvo sam i sam bio bolestan, što je prošlo veoma dobro, ali su mi otkazane dve evropske turneje sa Bečkom filharmonijom, jedna turneja u Japanu, jedna sa Izraelskom filharmonijom.

Foto P. Milošević

Tačno pre godinu dana, kako je kazao, prošlog juna sa jednim orkestrom iz Firence, bio je prvi u Italiji koji je počeo da održava koncerte, za manji broj publike:

- Konačno sviramo pred većim auditorijumom. Pre dva dana imao sam svoj poslednji koncert u ovoj sezoni, sa Danijelom Barenbojmom. Sala je bila puna - zaključio je zadovoljan maestro Mehta.

POSEBNI ODNOSI

GOST Beogradske filharmonije govorio je i o tome kako je u poslednjih šest decenija pratio razvoj našeg orkestra, sa kojim je svirao različite repertoare:

- Uvek sam gajio posebna osećanja prema vašoj zemlji i vašem orkestru - istakao je dirigent, koji je za sutrašnji koncert program birao u dogovoru sa direktorom Tasovcem. Originalno na njemu, uz Betovena je trebalo da se nađe jedno delo Rimskog Korsakova, ali je on lično odabrao da to ipak bude Bramsova Prva simfonija.

MUĆKALICA

SVIĐA mi se vaša hrana - otkrio je u četvrtak Zubin Mehta. - Tako sam se sada žalio u hotelu u kom sam odseo, što na meniju nemaju srpsku hranu. Zato će me maestro Tasovac odvesti u neki restoran gde ću moći da pojedem nešto domaće. Mućkalicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!