BITI GLUMAC U SRBIJI IMA POSEBNE ČARI I TEŠKOĆE: Nikola Šurbanović o ulogama u "Kolu sreće", "Nečistoj krvi", teatru, mjuziklu...

Marina JUNGIĆ MILOŠEVIĆ

09. 01. 2022. u 10:38

JEDAN od najuspešnijih glumaca mlađe generacije, Nikola Šurbanović, u protekloj deceniji ostvario je veliki broj uloga u pozorištu, televizijskim serijama i filmu.

БИТИ ГЛУМАЦ  У СРБИЈИ ИМА ПОСЕБНЕ ЧАРИ  И ТЕШКОЋЕ: Никола Шурбановић о улогама у Колу  среће, Нечистој крви, театру, мјузиклу...

Serija "Kolo sreće", Zoran Pajić, Foto A. Krstović

Ovenčan je i prestižnom nagradom za najboljeg mladog glumca iz fonda "Dara Čalenić" na festivalu "Sterijino pozorje" 2018. godine. Igrao je u filmovima "Tmina", "Otadžbina", "Afterparti", "Psi umiru sami" i "Bićemo prvaci sveta". U domaćoj telenoveli "Kolo sreće" (TV Prva), trenutno ga gledamo u jednoj od glavnih uloga, a u nedavno završenoj seriji "Nečista krv" (RTS) sjajno je dočarao lik Gvozdena. Pamtimo ga i po ulogama u serijama "Vere i zavere", "Šifra Despot", "Sinđelići", "Pogrešan čovek", "Preživeti Beograd", "Grupa", "Predstraža"... Pozorište je, kako kaže, njegova druga kuća, pa igra i u predstavama "Selestina", "Ljubav u Savamali", "Pošto gvožđe", "Noževi u kokoškama", "Sportsko srce", "Pepeljuga"... Oduševio nas je i kao Lojko Zobar u čuvenom mjuziklu "Cigani lete u nebo" u Pozorištu na Terazijama. I mada ne priželjkuje neku određenu ulogu, priznaje nam da s nestrpljenjem iščekuje svaku narednu.

- Postoje neki novi projekti čija se realizacija očekuje sredinom ove godine, ali pošto datumi još nisu određeni, a samim tim ni ugovori nisu potpisani, ne mogu još ništa da pričam - otkriva, za "TV Novosti", Nikola Šurbanović, koji je već posle završene osnovne škole, odlučio da će zakoračiti u taj, za njega, čarobni svet glume. - Imao sam sreću da su me roditelji podržavali, iako u tom trenutku nisu bili svesni da je moja rešenost da se bavim glumom toliko velika.

Kaže da je u 2021. godini, bilo puno izazova i zadataka kojima je rado "izlazio na crtu", kao i da zna gde je krenuo i 2022. i da veruje da će tamo stići.

Sa Milivojem Stanimirovićem u "Nečistoj krvi", Foto RTS

Gledamo vas kao poštenog i naivnog Bojana u "Kolu sreće", tumačili ste i bratstvenika Gvozdena u "Nečistoj krvi", a igrate i u brojnim pozorišnim predstavama... Da li je zahtevno u kratkom vremenskom periodu prelaziti iz jednog lika u drugi?

- Svakako je izazov susresti se, u kratkom vremenskom periodu, sa različitim zadacima, ali u tome i jeste čar. Takve okolnosti su poželjne, jer za mene nema ničeg lepšeg od takvog "poligona" za igru. Gvozden i Bojan pripadaju različitim epohama. O Gvozdenu sam saznao mnogo u knjigama iz istorije, o našim precima iz tog perioda. Ljudi su tada živeli drugačije, epoha 19. veka umnogome je diktirala pristup Gvozdenu. S obzirom na to da volim istoriju, bilo mi je zadovljstvo i velika čast da sa rediteljima i ekipom istražujem i oživljavam celu priču. Inspiraciju za Bojana imao sam oko sebe, u svakodnevnom životu, budući da je on naš savremenik. Uzbudljivo je sa čime se on sve susreće, kao i način na koji se nosi sa nelagodnostima i nevoljama. To je ono o čemu sam razmišljao čitajući epizode u pripremi. Zadovoljstvo mi je da tumačim njegov lik.

Delite kadar sa velikim glumačkim imenima poput Nele Mihailović, Gorana Radakovića, Jelice Sretenović, Milenka Pavlova...

- Prvi put sarađujem sa svima njima i čast je deliti kadar s njima i biti im kolega. Cela glumačka ekipa "Kola sreće" funkcioniše kao jedan organizam. Porodicu igramo u seriji, porodica smo postali na setu. Učimo jedni od drugih, ima nas svih generacija. Naše starije kolege nesebično dele svoje iskustvo sa nama i to nam daje snagu i tačnost.

Mjuzikl "Cigani lete u nebo", Foto Dalibor Tonković

Kako je danas biti glumac u Srbiji? I da li brojne serije koje se trenutno snimaju pružaju pravu šansu vašim mladim kolegama?

- Nije lako biti glumac, ali biti glumac u Srbiji ima posebne čari i teškoće. Mada to kod nas ne važi samo za glumce. To je, nekako, multiesnafska karakteristika, krasi nas sve to breme življenja u Srbiji i daje nam poseban šarm. Prilika je uvek prava ako čovek može da je prepozna i iskoristi, a hiperprodukcija serija je sada "trend", nažalost ili na sreću, zavisi iz kog ugla gledate.

Kakav značaj za vas ima nagrada za najboljeg mladog glumca koju ste dobili na festivalu "Sterijino pozorje"?

- S obzirom na to da mi je to prva nagrada i da sam je dobio u gradu u kome sam studirao, Novom Sadu, ona za mene ima posebnu težinu, važnost i značenje. Mislim da su nagrade, generalno, lepa priznanja i podrška onome što radimo.

Gde više uživate, u pozorištu ili pred kamerama?

- Lepo ste pomenuli uživanje. Nekako je podjednako i jedno bez drugog ne ide. Sve je izazov. U svakom mediju pristup je drugačiji i posebno je uživanje. Na pozorište, svakako, gledam kao na moju drugu kuću.

Foto V. Danilov

Angažman u mjuziklu se razlikuje od "obične" predstave. Šta vam je najizazovnije u mjuziklu "Cigani lete u nebo", u kome igrate Lojka Zobara (u alternaciji sa Ivanom Bosiljčićem)?

- Mjuzikl je jedan od najzahtevnijh oblika teatra, jer je dramska igra oivičena i isprepletana muzičkim deonicama koje su uvek tačne i precizne, što zahteva dodatnu prisutnost. Iskustvo rada na mjuziklu "Cigani lete u nebo" za mene je velika škola. Ta predstava igra se aktivno već osamnaest godina u režiji Vladimira Lazića i čast mi je da sam deo nje, kao i da mi je ona prvi kontakt sa mjuziklom, posle školovanja.

Pozajmljujete glas junacima igranih i animiranih filmova, što na prvi pogled deluje kao zabavan i relaksirajući posao...

- Imao sam priliku i da sinhronizujem animirane filmove. To iskustvo je za mene posebno, jer sam oduvek imao želju da i to radim. A, kada mi se ukazala prilika, oberučke sam je prihvatio. Prezanimljivo je pozajmljivati glas, biti lik iz animiranog filma na nekoliko sati. Magično je iskustvo. Potrebna je potpuno druga vrsta kondicije. Glasovna gluma je posebna stvar. S druge strane, to nije nimalo jednostavan zadatak, potrebni su oštar sluh, koncentracija i živci.

UM CARUJE, A SNAGA DOBRO DOĐE

Imate li neki poseban "recept" za povratak u formu, budući da je gluma jedna od najzahtevnijih profesija?

- Pored glume, najviše me ispunjavaju fizička aktivnost, treninzi i bilijar. Volim da pratim dešavanja iz sfere borilačkih veština, a i sam vežbam rekreativno. Neretko posećujem teretanu. Dopada mi se jedna izreka, koja glasi: "Um caruje, a snaga dobro dođe". Volim da pročitam dobru knjigu, a umem i da preteram sa sladoledom - kaže naš sagovornik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)