SUMNJA JE KLJUČ ISTINE PROTIV OBMANA: Ešli Zakerman, zvezda serije "Den Braun: Izgubljeni simbol" o teorijama zavere

NIKOLA DRAŽOVIĆ

23. 01. 2022. u 16:42

U HOLIVUDSKIM blokbasterima zasnovanim na romanima Dena Brauna "Davinčijev kod" i "Anđeli i demoni", rolu doktora Roberta Langdona, neke verzije savremenog Indijane Džounsa izgubljenog u svetu simbola, zavera i misterija, dočarao je oskarovac Tom Henks.

СУМЊА ЈЕ КЉУЧ ИСТИНЕ ПРОТИВ ОБМАНА: Ешли Закерман, звезда серије Ден Браун: Изгубљени симбол о теоријама завере

Foto Foks Krajm

Pet godina nakon poslednjeg nastavka trilogije o Langdonu, filma "Inferno", ponovo se vraćamo u vrtlog obmana iza kojih se kriju interesi moćnika iz senki u čijim je rukama sudbina civilizacije. Ovog puta u TV adaptaciji još jednog Braunovog romana. Reč je o seriji "Den Braun: Izgubljeni simbol", koju na kanalu Foks pratimo sredom od 22,00.

Vodeću rolu od slavnog Toma Henksa preuzeo je njegov mlađi, ali jednako talentovani kolega Ešli Zakerman, najpoznatiji nam iz serije "Menhetn" koja se u Srbiji emitovala na TV Epik Drama.

U ekskluzivnom intervjuu za TV novosti, glavna zvezda serije otkriva nam da li je pristalica teorija zavere, ali i šta mu je bio najveći izazov tokom snimanja drame koja ima ozbiljan zadatak - da ponovi uspeh kultnih holivudskih hitova.

- Meni je veoma zanimljivo bilo to što smo snimanja započeli usred nečega što se u svetu onih koji veruju da je stvarnost obmana i da sve ima neki skriveni smisao, smatra školskim primerom teorije zavere. Naravno, reč je o pandemiji koronavirusa. Moram priznati da iz vizure Pitera Langdona, koji igrom slučaja otkriva da zaista ništa nije onako kako se čini, situacija koja nas je zatekla u prethodne dve godine izgleda dosta neobično - uz smeh započinje razgovor Ešli Zakerman, dodajući da je, naravno, reč o šali i da je situacija sa kovidom ostavila značajne posledice i na njihovu seriju.

- Srećom, na setu nismo imali nijedan slučaj zaraze koronom, što je samo pokazatelj toga koliko se produkcija profesionalno i ozbiljno držala mera bezbednosti. Takođe, najveći deo serije, koja je snimana u Kanadi, rađen je u zatvorenom. Nije bilo mnogo situacija kada smo morali da snimamo na otvorenom, pa smo na taj način izbegli neželjene susrete.

Ešli Zakerman, Sumal Montano i Rik Gonzales , Foto Foks Krajm

Funkcionisali smo kao mala zatvorena zajednica i tako smo prošli i kroz karantin. Zbog svega toga nismo previše osetili "zaključavanje" i ostale restrikcije sa kojima je bio suočen ostatak planete. U okviru svega toga mi smo imali svoj "lokdaun" iz kog smo izašli baš u trenutku kada su mere polako počele da popuštaju, a život, koliko-toliko, da se vraća u normalu. A nas zanima koliko je on bio spreman za rolu verovatno najpoznatijeg tumača simbola na svetu, koji se u seriji "Izgubljeni simbol" upušta u avanturu razotkrivanja svetskih zavera, odlučan da spasi svog mentora Pitera Solomona (glumi ga dobitnik dva Emija, Edi Izard).

- Verovali ili ne, pre ove serije nisam pročitao nijedan od romana Dena Brauna. I smatram da je to bilo dobro, zbog toga što sam imao priliku da prvo pročitam scenario i da na osnovu njega formiram lik koji tumačim. Tek tada sam pročitao svih pet romana, i to u dahu. Lik Roberta kreirao sam baš onako kako sam ga već doživeo, i samo nadogradio njegov karakter sa nekim odlikama junaka iz romana - kaže Zakerman i ukazuje da je to važno i zbog velikih razlika između radnje same serije u odnosu na filmove i knjige.

- Robert je u našim serijama 15 godina mlađi u odnosu na onog junaka na kog su gledaoci i čitaoci već navikli. Nalazi se na početku svoje karijere i još je nov u svetu koji će veoma brzo postati njegov način života. Strast koju ima stariji Langdon je nebrušena i tek treba da se rasplamsa - objašnjava glumac koji, ipak, veruje da obožavaocima koji su naučili na teme kojima se Braun bavi neće biti problem da i u seriji pronađu udicu na koju će se upecati.

- Zavere su poput opijuma. Svaka koju otkrijete vodi ka sledećoj. Sve se može tumačiti kroz naočare sumnje i u svemu možete videti obmanu. Dovoljno je samo da prvi put posumnjate u istinu i u sledećoj sekundi u svemu ćete videti laž. Taj svet nosi veliki psihološki teret za onog koji se nađe u središtu vrtloga svih tih skrivenih poruka i tumačenja. Ako ne zadržite fokus, lako se možete zauvek izgubiti u traganju za istinom.

Edi Izard , Foto Foks Krajm

Glumac ne krije da mu je priprema za seriju bila naporna, baš zbog toga što je morao da uđe u samu srž onoga što je za Dena Brauna životni poziv. Ipak, to nije bio i jedini glumački izazov za Ešlija. Trebalo je naslediti "cipele" Toma Henksa.

- Ne bih rekao da je tu reč o nasleđivanju. Niti sam pokušao da ponovim Tomovu slavu.

Svakako mi je čast što sam imao priliku da dočaram lik koji je on glumio, ali ne treba zaboraviti da je Langdon, i u vreme kada su snimana ta tri prva filma, već imao bazu vernih sledbenika zahvaljujući romanima. Obojica smo jednog već voljenog junaka oživeli na svoj način. Čini mi se da sam čak imao lakši posao zbog toga što nisam imao zadatak da imitiram Henksovog junaka. Samim tim što je moj Robert mlađi 15 godina i što smo prilagodili knjigu sadašnjem vremenu. Na taj način bio sam pošteđen imitacije. Mogao sam da stvorim neku svoju viziju, bez obzira na ono što je Tom Henks sa istim likom uradio pre mene - poručuje Zakerman, priznajući da nije veliki "vernik" teorija zavere.

- Daleko od toga da verujem u sve što vidim i što se plasira kao krajnja istina. Živimo u takvom svetu gde je zaista teško uočiti tu tanku liniju koja deli stvarno od nestvarnog.

Verujem u manipulaciju informacijama, kao što verujem da svaka laž lako može postati istina ako je ponovi dovoljan broj ljudi, baš kao što se i istina može menjati u zavisnosti od nečijih interesa. Ipak, u svemu tome zdrav razum vidim kao najverodostojniji kriterijum u određivanju toga šta jeste a šta nije, nazovimo to - varkom - kaže Zakerman.

A mi ga pitamo koji je onda najsigurniji način da se uverimo da li je nešto istina.

- Samo sumnja. Od toga sve počinje - poručuje zvezda serije "Den Braun: Izgubljeni simbol".


* * * * * * * *

LANDGON JE U SERIJI MLAĐI 15 GODINA I NA POČETKU JE KARIJERE

ZASNOVANA na bestseleru pisca Dena Brauna "Izgubljeni simbol", serija prati avanture mladog harvardskog eksperta za simbole, Roberta Landgona, koji, rešavajući niz misterija kako bi spasao svog kidnapovanog profesora, otkriva planetarnu zaveru. U ovoj adaptaciji, obožavaoci će imati priliku da vide Langdona na početku njegove karijere.

Šarmantni glumac Ešli Zakerman će nam dočarati lik popularnog profesora, poznatog po talentu da sklopi čak i najkompleksniju slagalicu misterija i otkrije sve vešto prikrivene tajne.

Langdonovog mentora Pitera Solomona maestralno tumači Edi Izard, dok će vodeću junakinju, doktorku Ketrin Solomon, dočarati glumica Valori Kari.

U seriji će se pojaviti i Bo Nap, kao glavni negativac Malak, Rik Gonzales kao Alfonso Nunjes, policajac u Kapitolu, i Sumali Montano u roli direktorke bezbednosti CIA, Inouj Sato. Uloge Izabel i Zakarija Solomona pripale su Lauri DeKartere i Kinanu Džolifu.

Den Dvorkin i Džej Biti scenaristi su i izvršni producenti ovog uzbudljivog trilera. Den Braun, Brajan Grejzer, koji je producirao sva tri filma o avanturama Roberta Langdona, i proslavljeni holivudski reditelj Ron Hauard takođe su izvršni producenti serije, koja će gledaoce tokom narednih 10 sreda u Srbiji prikovati za male ekrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)