HAJDUK I AMELIJA: Za mlade čitaoce nastavci omiljenih serijala

Marina Mirković

25. 01. 2022. u 13:37

SMEŠNE priče o odrastanju nestašnog mačeta i njene devojčice, reči su kojima svoj roman "Luče i Silvija" opisuje autorka, rediteljka Aleksandra Urošević, nagrađivana autorka pozorišnih komada i dva kratka igrana filma za decu, te kratkih priča (zbirka "Tačno otprilike" objavljena je u "Laguni"), članica Udruženja dramskih pisaca Srbije i dugogodišnja rediteljka emisije "Dobro jutro, deco" Prvog programa Radio Beograda.

ХАЈДУК И АМЕЛИЈА: За младе читаоце наставци омиљених серијала

Foto Promo

"Laguna" je najmlađim, ali i nešto starijim školarcima namenila ovu priču o devojčici Silviji i mačencetu zvanom Luče, koji su najbolji prijatelji. I ništa nije smešnije i zabavnije od toga kako, s jedne strane knjige, Silvija otkriva svet oko sebe, i kako, kad okrenete knjigu, Luče svojim mačjim okicama gleda šta sve postoji u njihovom stanu. Mnogo neobičnih situacija, mnoštvo drugačijih pogleda na iste događaje, i naravno - mnogo, mnogo smeha!

Foto Promo

Čitaoci koji već godinama pod školskim klupama i pored kreveta drže pripovesti Lore Elen Anderson o dogodovštinama vampirske porodice Amelije Zubić i njenih prijatelja u posve "naopakom" svetu - dočekali su najzad i najnoviji nastavak Amelijinih avantura.

"Amelija Zubić i nestašni mačkorozi", još jedan je bogato ilustrovan roman iz žanra "komične fantastike", pogodan i za decu predškolskog uzrasta jer se zbog obilja crteža vrlo lako prati. Amelijina mama je rodila bebu, a pred malom vampiricom velikog srca je novi izazov - Amelija želi da dokaže da će biti najbolja sestra na celom svetu, a dok su svi usredsređeni na prinovu, ona mora da se stara i o tri vrlo nestašna mačkoroga.

Foto Promo

"Briljantno smišljeno, prati se uz smeh do suza", neke su od fraza kojima su ugledni kritičari ispratili i ovaj, šesti po redu roman o Ameliji, svesrdno pozivajući male čitaoce da "zariju zube i u ostale Amelijine grozomorne pustolovine".

Još jedan naslov iz kultnog serijala za male i mlade, ovoga puta iz pera zaista legendarnog domaćeg dečjeg pisca, jeste "Hajduk u četiri slike" omiljenog Gradimira Stojkovića. Ovim rečima izdavač najavljuje osmi nastavak legende o hajduku:

Foto Promo

"Hajdukova porodica prelazi u stan. Ovoga puta - u njihov stan. Dok se pakuju, Hajduk nailazi na kutiju u kojoj su sećanja. Iz nje uzima nekoliko slika...

Četiri fotografije, tri naratora, dve generacije - jedan sjajan roman!

Gligorije Pecikoza Hajduk danas je čuveni pisac, a u nekoliko prikazanih događaja vidimo kako iskreno govori o sebi kao stvaraocu i kao vaspitaču. Naročito o tome kako brine o dvoje mladih i talentovanih pesnika, Tajani i Jugoslavu.

Još jedna maestralna priča o odrastanju, o traganju za životnim pozivom i dubini osećanja koja nas oblikuju, o rečima koje najbolje oslikavaju šta nas tišti i šta formira našu ličnost."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024