DEGRADACIJA PORODICE: Predstava niškog teatra "Heroj nacije" gostuje na sceni "Madlenijanuma"

D. Alihodžić

28. 01. 2022. u 11:09

PREDSTAVA "Heroj nacije" po tekstu Ivana Lalića a u režiji Spasoja Ž. Milovanovića sa kojom će niško Narodno pozorište po treći put gostovati u "Madlenijanumu", bavi se degradacijom porodice i dezorijentacijom pojedinca.

ДЕГРАДАЦИЈА ПОРОДИЦЕ: Представа нишког театра Херој нације гостује на сцени Мадленијанума

"Heroj nacije" / Foto NP Niš

Reditelj i direktor niškog Pozorišta ističe da je zadovoljan što se saradnja nastavlja i da se nada da je ona uvod u jedno "pravo, pozorišno proleće".

- Svi očekujemo da se ovo ludilo zvano korona završi i da se vratimo normali. Sve to zavisi od grada do grada i od epidemioloških prilika u svakoj sredini, ali na nama je da obezbedimo sigurnost glumcima i publike. Zato smo se i odlučili za ovu predstavu, jer nije u pitanju veliki glumački ansambl, pa je lako pokretljiva - kaže Milovanović.

Što se same predstave tiče, Milovanović navodi da u suštini govori o uticaju medija na život običnog čoveka.

- Naša predstava upravo insistira na gledaocu. Ona ne prikazuje stvarnost varljivih odraza, ne nudi nikakve odraze, već polazeći od vlastite i društveno-stvarnosne materijalnosti, dozvoljava da se one sagledaju u jednom istom kretanju. Tako se propitivanjem funkcije pozorišta postavlja pitanje: da li je pametno to što je publika rekla? Tekst sa jedne strane pokušava ako ne da pronikne, onda da ukaže na posledice eksperimentisanja s krhkošću ljudske psihe, željom za brzopoteznom slavom i privilegijama te i takve slave, nastalih po pravilu iz metastaziranja haosa i nasilja u društvu - ističe naš sagovornik.

Glavnog lika Budimira Životića igra Dragan Boža Marjanović, njegovu ženu Desanku - Snežana Petrović, sina Ljupčeta tumači Uroš Milojević, Novinarku - Jovana Golubović, a Pogrebnika - Dragiša Veljković. Niški glumci ističu da igraju ovu predstavu u čast svog, nedavno preminilog kolege Dragoslava Savića Safe koji je trebalo da tumači glavnu ulogu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina