JUBILEJ SRPSKOG "RUBLJOVA": "Dorotej" svečano ponovo prikazan u Muzeju kinoteke, delo po kultnoj knjizi Dobrila Nenadića u digitalnom ruhu

M. Mirković

17. 04. 2022. u 12:35

PROJEKCIJOM legendarnog filma "Dorotej", u prisustvu odabranih članova ekipe, preksinoć je u Muzeju kinoteke obeleženo 40 godina od premijere tog ostvarenja, zasnovanog na kultnoj knjizi velikog našeg pisca, Dobrila Nenadića.

ЈУБИЛЕЈ СРПСКОГ РУБЉОВА: Доротеј свечано поново приказан у Музеју кинотеке, дело по култној књизи Добрила Ненадића у дигиталном руху

Početak filmskog segmenta "Vitez festa" / Foto I. Marinković

Prikazana je, u dobrom kinotečkom maniru, restaurirana kopija prvog domaćeg istorijskog igranog filma, koji za temu ima srednji vek u Srbiji, a ova svečana projekcija označila je početak filmskog segmenta manifestacije "Vitez fest" koja se tradicionalno odvija upravo na Beogradskoj tvrđavi, jednoj od lokacija na kojima je svojevremeno "Dorotej" sniman.

Pozvani su i glumci i porodice učesnika u velikom i, ne samo za ono vreme, posve osobenom filmskom projektu, a gostima se obratio Mladen Velimirović, sin reditelja Zdravka Velimirovića. On je govorio o ovom delu kao pionirskom filmskom uvidu u srednjovekovnu Srbiju, navodeći citate iz davnih intervjua nadarenog glumca Gojka Šantića, čoveka koji je oživeo lik Doroteja - "čoveka koji brani vrlinu" na filmskoj traci, ostvarivši vanvremensku rolu.

Nažalost, Šantić kao nosilac uloge plemenitog monaha i travara nije prisustvovao obeležavanju jubileja, baš kao ni Gorica Popović, koja je nezaboravno odigrala ženu vlastelina, Jelenu. Velimir Bata Živojinović takođe je jedan od glumaca po čijem liku zapovednika vojske Dadare mnogi pamte ovaj film.

- Otac je nailazio na mnogo poteškoća tokom realizacije ovog filma koji je, premda sniman po sjajnoj priči i na lepu temu, slovio za suviše "nacionalan" i kao takav nije bio baš dobrodošao, već je valjalo prebroditi niz prepreka i preći trnovit put da bi se ostvario - ispričao je sin reditelja koji je, uz Nenadića, sarađivao i na scenariju Borislava Mihajlovića Mihiza.

Uspešno prevazišavši sve te pomenute prepreke, Velimirović je uspeo da u produkciji "Avala filma" te davne 1981. stvori ne samo sjajnu adaptaciju jednog od najčitanijih domaćih romana, već i da kreira kompleksan, iznijansiran, dubok omaž srpskoj prošlosti, pružajući gledaocu redak uvid u srednjovekovnu epohu na ovim prostorima. Filmsku pripovest o žrtvi i plemenitosti, bolu, osveti, zabranjenoj ljubavi, omeđenu zidinama pravoslavnog manastira i srednjovekovnih srpskih utvrđenja, mnogi smatraju remek-delom i srpskim pandanom "Rubljova" Tarkovskog.

U publici su se u Kinoteci našle i Ljiljana Dragović, čiji su sjajni kostimi za "Dorotej" ovenčani pulskom Zlatnom arenom, te montažerka filma Mirjana Mitrović.

IDEJA

NA ideju o obeležavanju jubileja filma koji u doba nastanka nije nailazio na uspeh dostojan svog kvaliteta, došli su Marjan Vujović iz Kinoteke i Mladen Velimirović pre devet meseci. Tada je Kinoteka u Kanu predstavljala restauriranu kopiju filma "Dan četrnaesti", takođe sa rediteljskim potpisom Zdravka Velimirovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja