BRINULI I O SVETSKOM BLAGU 130 NACIJA: Dugogodišnji direktor "Kinoteke" Radoslav Rale Zelenović čuvao filmske trake u najtežim okolnostima

Ana Popadić

13. 02. 2022. u 09:38

DRŽAVA je prepoznala rad i kulturni doprinos dugogodišnjeg direktora Jugoslovenske kinoteke Radoslava Raleta Zelenovića, koji je jedan od dvadeset ovogodišnjih dobitnika priznanja za vrhunski doprinos kulturi.

БРИНУЛИ И О СВЕТСКОМ БЛАГУ 130 НАЦИЈА: Дугогодишњи директор Кинотеке Радослав Рале Зеленовић чувао филмске траке у најтежим околностима

Foto Tanjug

- Iskreno se radujem ovom nacionalnom priznanju, ali još više činjenici da je ono vraćeno i da će se, nadam se, i ubuduće dodeljivati. Žao mi je što je pauza trajala osam godina, jer mnogi ljudi koji su to priznanje zaslužili nisu ga dobili - kaže, za "Novosti", Zelenović.

Po njegovim rečima, zbog osmogodišnje pauze moglo je, možda, da se dodeli veći broj priznanja. Najvažnije je ipak, dodaje on, da su ona vraćena i da ostanu.

- Nagrade i priznanja su kao retrovizor, pogled unazad na ono što si uradio i što je ostalo iza tebe - kaže Zelenović, koji je prošle godine obeležio 50 godina profesionalnog bavljenja filmom.

Nekadašnji urednik Filmskog programa u Domu omladine, potom u Televiziji Beograd, dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke, upravnik Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju SANU, suosnivač Palićkog festivala, Zelenović je na dugačku listu do sada dobijenih priznanja i nagrada dodao i ono "za vrhunski doprinos kulturi".

- Gde god sam radio davao sam najbolje od sebe, jer samo tako umem. Mnogi programi koje sam uspostavio na Televiziji Beograd ostali su i danas, poput Đačkog bioskopa ili filmskih maratona. Kada sam 1992. došao u Kinoteku bilo je teško stanje, a kada sam odlazio ostavio sam sve uređeno. Spasli smo filmske fondove, napravili novi depo, pokrenuli centar za digitalizaciju i, naravno, konačno dobili novu zgradu Kinoteke. Mnogo toga što je do tada postojalo samo kao inventarski broj, danas je dostupno javnosti da vidi i uživa u tom blagu - dodaje Zelenović.

Zajedno sa svojim "kinotečanima" neumorno su radili na očuvanju filmskog nasleđa i u najtežim vremenima.

- Vodili smo se zlatnim pravilom arhivistike - "čuvati i sačuvati". Filmska traka je preosetljiva stvar, ali smo je sačuvali i u vreme sankcija, i posle NATO bombardovanja Srbije. Kinoteka ne brine samo o našem filmskom blagu, već i onom iz više od 130 nacionalnih kinematografija. Tih godina čuvali smo i štitili ne samo svoju, već i svetsku kulturnu baštinu - naglašava naš sagovornik.

Ovaj veliki zaljubljenik u film kaže da je "malo stvari tako dostojanstveno ostarilo kao rokenrol i filmska traka".

- Mi moramo da uradimo sve da to što je kulturna baština ostane kao zaostavština. Film ne postoji dugo i, kako ja volim da kažem, on nije promenio svet, ali je obeležio našu civilizaciju. Svaka civilizacija je imala svoje pismo, a za našu su to pokretne slike. Svet se vidi kao u ogledalu u pokretnim slikama, one su svedočanstvo našeg vremena. Moju pažnju i dalje zaokuplja ta vrsta briga da se to nasleđe sačuva - kaže Zelenović.

NE ŽALIM NI ZA ČIM

BEZ obzira na teškoće sa kojima se susretao tokom 24 godine koliko je bio čelni čovek Kinoteke, Zelenović ne žali ni za čim:

- Tom poslu sam posvetio veliki deo svog života, energije, snage i vremena, ali tako i treba. Jer, nama su na čuvanje poverena kulturna dobra, a to su neobnovljivi resursi. Kad jednom propadnu, propadaju zauvek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)