HANDKE U HLADU FRUŠKE GORE: Nobelovac bio gost izdavača "Prometej" iz Novog Sada - na poklon dobio košulju i odmah uzvratio (FOTO)

J. SIMIĆ

06. 07. 2022. u 17:39

U DEBELOM hladu Fruške Gore, na etno-salašu u neposrednoj blizini naselja Neradin i manastira Grgeteg, postavljen je sto i zaogrnut karo-stoljnjakom. Ukrašen je čašama većinom za crveno vino i sremačkim specijalitetima poput pite sa višnjama. Za stolom poznata lica, a u pročelju - nobelovac Peter Handke.

ХАНДКЕ У ХЛАДУ ФРУШКЕ ГОРЕ: Нобеловац био гост издавача Прометеј из Новог Сада - на поклон добио кошуљу и одмах узвратио (ФОТО)

Foto: "Prometej" i V. Borović

Ni tokom ove posete Srbiji austrijski pisac i prijatelj našeg naroda nije zaobišao srpski sever. Prošle subote sa suprugom Sofi Semen i prevodiocem i autorom Žarkom Radakovićem bio je gost svog srpskog izdavača IK "Prometej" iz Novog Sada. Nobelovac se družio i razgovarao sa urednikom "Prometeja" Zoranom Kolundžijom, urednicom edicije "Reka" Koranom Borović, predsednikom Matice srpske prof. dr Draganom Stanićem i Selimirom Radulovićem, upravnikom Matičine biblioteke. 

Foto: "Prometej" i V. Borović

- Handke nam je rekao da mu je veoma stalo da prevodi njegovih delastignu do što većeg broja srpskih čitalaca, te da se raduje nastavku uspešne saradnje sa "Prometejem" - kaže, za "Novosti", Kolundžija. 

Ovaj novosadski izdavač objavio je osam Handkeovih dela, među kojima su "Popodne pisca" i "Još jedanput za Tukidida". Bilo je to godinu dana pre nego što je 2019. iz Stokholma stigla vest da je velikom piscu dodeljena Nobelova nagrada. 

Takođe, "Prometej" je u saradnji sa RTS Izdavaštvom objavio i sve eseje o Jugoslaviji, sabrane u jednoj knjizi, kojoj je autor lično dao naslov "Istorija iza pripovesti". 

Handkeu, počasnom članu Matice srpske, predsednik ove najstarije srpske institucije kulture i književnosti uručio je broj "Letopisa" u kojem su četiri teksta posvećena nobelovcu. Matica je krajem prošle godineobjavila i Zbornik "Peter Handke ili pravda za čoveka i čovečnost", kojim je pisac takođe veoma obradovan. 

- Imamo mi još planova vezanih za našeg počasnog člana, ali dogodine, jer, kako je najavio, neće biti u prilici da nam dođe u pohode još jednom ove godine - otkrio nam je Stanić, a ujedno i podelio utiske daje veliki pisac vrlo ozareno, skoncentrisano i posvećeno učestvovao urazgovoru sa starim prijateljima. 

Foto: "Prometej" i V. Borović

Pričalo se o svemu pomalo, a kada je došlo vreme rastanku, svi zajedno otpevali su Handkovu omiljenu srpsku pesmu "Ide Mile Lajkovačkom prugom". 

KOŠULjA ZA KOŠULjU

SRDAČNI vlasnik salaša Nikola Ivanić poklonio je slavnom gostu košulju, ručno rađenu iz porodične riznice. Taj gest je oduševio Handkea. Istog trenutka skinuo je svoju košulju i poklonio je domaćinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)