KNJIGE MU BILE UTEHA I PRKOS:Tradicionalna manifestacija "Dani Petrua Krdua"

M. N. M.

13. 12. 2022. u 17:11

MANIFESTACIJA "Dani Petrua Krdua" u organizaciji Književne opštine Vršac biće upriličena u petak, 16. decembra, a dvanaesto njeno izdanje odvijaće se pod sloganom "Kao signal svestranosti".

КЊИГЕ МУ БИЛЕ УТЕХА И ПРКОС:Традиционална манифестација Дани Петруа Крдуа

Foto: JKP Drugi oktobar

Tradicionalni kulturni događaj posvećen poznatom pesniku održava se u godini kada KOV obeležava trostruki jubilej: pola veka od osnivanja, stogodišnjica rođenja Vaska Pope i sedam decenija od rođenja Petrua Krdua. U Svečanoj sali Gradske kuće u Vršcu, sa početkom u 12 časova, biće najpre emitovan kratki dokumentarni film o životu i stvaralaštvu Krdua, kao i o njegovom radu u KOV i pozorištu.

- Činjenica da je Književna opština postala nezaobilazna adresa dobre knjige, pre svega, dobre poezije, i promišljanja o njenoj neophodnosti i slobodi, ne može se prenebregavati u biografiji pesnika, prevodioca, esejiste i kulturnog pregaoca Krdua.

Izuzetno poznavanje domaće i svetske književnosti, istraživački duh i osećanje za izuzetne vrednosti pomogli su mu da podari život retkim i izuzetnim knjigama, biserima domaće i svetske literature, a inventivnost i ludizam opslužili su ga da tim knjigama da krila i unese svežinu u njihov novi, dalji život, organizujući za njih najmaštovitije promocije - navode organizatori iz KOV, i dodaju:

- On sam je više puta rekao da izdavaštvo nije njegova profesija već strasna ljubav prema knjizi. "Bez knjiga ne bih mogao da živim, one su moja uteha, moj prkos, moj otpor u demonskim vremenima...", rekao je Krdu u jednom intervjuu. Zato se KOV svake godine sa pijetetom seća svog dugogodišnjeg predsednika i glavnog urednika organizujući susrete sa piscima koji u svojim izlaganjima ističu, pre svega, duhovnu potrebu umetnika za slobodnim izborom.

Posle prikazivanja dokumentarnog filma učesnici okruglog stola govoriće o poeziji Vaska Pope i Petrua Krdua, o Krduovoj prisutnosti na književnoj sceni Srbije i Rumunije posle njegovog odlaska, 30. aprila 2011, a prisutni autori kazivaće svoje stihove iz objavljenih knjiga u KOV. Glavni urednik, Mihajlo Pantić, i urednik biblioteke KOV, Ljubomir Koraćević, predstaviće ovogodišnja njihova izdanja, a urednik časopisa "Kovine", Gabrijel Babuc govoriće o poslednjem broju koji je posvećen pedesetogodišnjici ove jedinstvene kulturne institucije čiji je rad, ove godine krunisan specijalnim priznanjem na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. Među brojnim člancima posvećenim Popi, Krduu i bogatom istorijatu KOV, časopis donosi i kratke odlomke iz najzanimljivih knjiga objavljenih pre 30 ili 40 godina koje su tada planule, ali kojima se književni sladokusci nadaju da će ih KOV ponovo štampati i neumorno ih traže. Među takvima su:

Česlav Miloš, Tomas Man, Vladimir Nabokov, Slavomir Mrožek, Ernst Jinger, Žan Bodrijar, Paul Celan i mnogi drugi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ŠOKIRANA: Evo šta je američka teniserka uradila kada se Ruskinja povredila (VIDEO)