KO JE BILA DUDA IZ "BOLJEG ŽIVOTA" Napustila nas glumica LJiljana Sedlar koja je volela uloge u "muškim cipelama"

V.STRUGAR

23. 03. 2023. u 17:06

U BEOGRADU je posle kraće bolesti preminula Ljiljana Sedlar (1943 - 2023) pozorišna,filmska i televizijska glumica. Bila je dugogodišnji član Beogradskog dramskog, a u jednom mandatu i upravnik kuće.

КО ЈЕ БИЛА ДУДА ИЗ БОЉЕГ ЖИВОТА Напустила нас глумица Љиљана Седлар која је волела улоге у мушким ципелама

Foto: Arhiva Novosti

U teatar na Crvenom krstu ušla je 1969. godine,a na sceni matične kuće, između ostalog, okušala se kao Jelica u "Laži i paralaži", Saveta u "Izbiračici", igrala u predstavama "Besnilo" i "Top grls".

Prvu ulogu na velikom platnu ostvarila je 1968. godine u filmu "Pod staklenim zvonom", potom su se nizali mnogi zadaci u filmovima i serijama - "Otpisani", "Moj tata na određeno vreme", "Žikina dinastija", "Razvod na određeno vreme", "Držanje za vazduh", "Kaži zašto me ostavi", "Špijun na štiklama"...

Na pozorišnim daskama pojavila se "premijerno" već na drugoj godini Akademije i to na sceni nacionalnog teatra. Već sledeće sezone dobila je stipendiju BDP i tu i ostala do kraja. Veliku popularnost u nekadašnjoj Jugoslaviji doneo joj je lik Dude Pavlović, zlurade tašte Saše Popadića u jednoj od naših najgledanijih serija "Bolji život":

Foto: Arhiva Novosti

 

- Lako je igrati likove koji žive životom svih nas. Svi mi ujutru žurimo na posao,trudimo se da ga obavimo što bolje umemo i neprestano brinemo o svakodnevnoj egzistenciji. Takav je i "Bolji život" - ništa ne treba zamišljati. Zato mi, valjda, ni naporna snimanja, ni tempo kojim se radi (a na koji nisam navikla)ne padaju teško. Ne smeta mi ni što ne znam šta će mi se dalje u seriji dešavati. Pa, to je kao u životu, ni u njemu ne znam šta će sutra biti! - govorila je svojevremeno naša glumica.

Inače, u nekom od retkih intervjua, otkrila je i kakve uloge najviše voli:

- Moram da priznam da sam oduvek želela da igram neku "socijalu", da budem zarozana, u muškim cipelama, s papilotnama u kosi, u šlafroku od zenane...Znatiželjna sam i sve me u životu interesuje. Nikada ni od jednog posla nisam bežala. U kući, na primer, znam sve da popravim: od elektrike do vodoinstalacija.Tako i u glumi mogu da prihvatim svaki zadatak. Međutim, ne volim da se eksponiram i zato nisam davala mnogo intervjua. Svako ko se opredeli za glumu mora da bude svestan da će mnogo propatiti. Čim u našem pozivu ide glatko, više nisi umetnik već biznismen.

Ljiljana Sedlar poslednji put pojavila se u filmu 1998.godine u ostvarenju "Vraćanje". Uz glumu, bavila se i drugim kulturno-umetničkim radom i angažmanima u društvenim organizacijama. Upravnik Beogradskog dramskog bila je od 1995. do 1997. godine.

Vreme i mesto komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni.

CEO VEK

- GOSPOĐA Sedlar provela je gotovo čitav radni vek u našoj kući, od 1969. do odlaska u penziju. Ostavila je neizbrisiv trag kao veliki profesionalac i umetnik, posvećena svom Beogradskom dramskom pozorištu - kaže Jug Radivojević, sadašnji čelni čovek kuće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna