DANICA „OŽIVELA“ DESANKU: Na " Prolećnim Brankovim danima" u Sremskim Karlovcima

J. S.

24. 03. 2023. u 11:56

NA „Prolećnim Brankoviim danima 2023“, u okviru novog programa, u osnovnoj školi "23. oktobar" u Sremskim Karlovcima, izveden je odlomak iz predstave "Desanka" Rastka Jevtovića, u interpretaciji talentovane i posvećene dramske umetnice Danice Petrović, višegodišnje saradnice Brankovog kola koje ovih dana svetkuje 199. godišnjicu pesnikovog rođenja.

ДАНИЦА „ОЖИВЕЛА“ ДЕСАНКУ: На  Пролећним Бранковим данима у Сремским Карловцима

Brankovo kolo

Predstava je izvedena povodom tri decenije od odlaska sa ovog sveta velike srpske pesnikinje Desanke Maksimović, koja je u više navrata nastupala na Brankovom kolu. Iz tog perioda čuvena je fotografija Slobodana Miletića iz 1972. godine, na prvom Brankovom kolu - Desanka pored čuvene česme "Četiri lava" u Sremskim Karlovcima, sa mlazom vode na dlanu.

U ulozi Desanke, mlada glumica se pojavila pred učenicima šestog razreda, rukovođenim nastavnicom srpskog jezika Danijelom Nikolić. Đačke oči netremice su posmatrale i upijale svaku reč nadahnute glumice. Potpuno se predavši ulozi Desanke, Danica je ostvarila kreativni dijalog s đacima asocirajući tako da je i sama pesnikinja radila u prosveti.

Vrlo nadahnuto i naizust, dve učenice šestog razreda kazivale su po jednu pesmu Desanke Maksimović, "Sreća" i "Strepnja", pokazujući da i same imaju dar za eventualno bavljenje glumom ili poezijom, disciplinama koje traže neprekidno ispoljavanje talenta za urođeni dar.

I kostimom i likom, gestom i glasom, Danica Petrović dočarala je i na trenutak oživela Desanku Maksimović, što su đaci nagradili i gromoglasnim aplauzom.

Brankovo kolo

Desanka Maksimović u Sremskim Karlovcima 1972 (Foto:S.Miletić)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)