AKADEMIK MILICA STEVANOVIĆ DOBITNICA NAGRADE ZA ŽIVOTNO DELO ULUS-A: Posvećeni stvaralac i pedagog

M.A.K.

24. 03. 2023. u 13:50

SVOJE najvažnije priznanje, Nagradu za životno delo za 2022, Udruženje likovnih umetnika Srbije dodelilo je slikarki, dugogodišnjem profesoru Fakulteta likovnih umetnosti i akademiku Milici Stevanović.

АКАДЕМИК МИЛИЦА СТЕВАНОВИЋ ДОБИТНИЦА НАГРАДЕ ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО УЛУС-А: Посвећени стваралац и педагог

Milica Stevanović, Blagovesti po Leonardu, foto ULUS

U obrazloženju, između ostalog, stoji da se dobitnica nagrade za celokupno stvaralaštvo bavi i likovnim esejistikom, problemima percepcije, kreativnim procesima, kao i posebno problemima urbanog i ambijentalnog dizajna.

Rođena 1933. u Beogradu, profesionalni život je započela 1956, nakon što je diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti, izlažući slike i skulpture/predmete. Danas se njena dela nalaze u našim najznačajnijim zbirkama – u Narodnom muzeju, Muzeju savremene umetnosti, Muzeju grada Beograda, kao i u brojnim javnim i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nekih od najznačajnijih odličja za likovnu umetnost - nagrade Oktobarskog salona, „Politike” nagrade za slikarstvo iz Fonda „Vladislav Ribnikar”, nagrade SANU iz Fonda „Ivan Tabaković“ (za ostvarenja od izuzetnog značaja za razvoj vizuelne misli u umetnosti), nagrade za životno delo ULUPUDS-a ...

Kao profesor na FLU, od 1968. do 1998, kako se ističe u saopštenju, vodila je brojne generacije umetnika na njihovom profesionalnom putu, a svojim predanim pedagoškim radom unapredila je i matični fakultet.
Ove godine u konkurenciji za priznanje za celokupno stvaralaštvo bili su Aleksandar Cvetković, Ana Viđen, Dragoljub Stanković, Zoran Popović, Ljiljana Bursać, Gordana Kaljalović Odanović, Jovan Rakidžić, Nikola Džafo, Đorđe Odanović, Raša Todosijević, Vesna Golubović, Dušan B. Marković i Nikola Vukosavljević. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)