SELIMIRU RADULOVIĆU NAGRADA "DUŠAN VASILJEV“: Izabran dobitnik književne nagrade grada Kikinda

R. Š.

24. 03. 2023. u 18:58

KNjIŽEVNU nagradu “Dušan Vasiljev“, koju dodeljuje Grad Kikinda, dobio je pesnik Selimir Radulović za knjigu „U carstvu vetrova aramejskih“ .

СЕЛИМИРУ РАДУЛОВИЋУ НАГРАДА ДУШАН ВАСИЉЕВ“: Изабран добитник књижевне награде града Кикинда

Foto: Grad Kikinda

Tako je, većinom glasova, odlučio žiri u kojem su: Radovan Vlahović, predsednik, dr Zoran Đerić, potpredsednik, i Đorđe Pisarev, član.

U obrazloženju odluke žiri navodi da je za ovu, kao i za prethodne Radulovićeve knjige potrebno poznavanje biblijskog konteksta, prepoznavanje biblijskih priča, likova i događaja iz drevne istorije.

- Zato i knjiga „U carstvu vetrova aramejskih“ ima nekoliko pouzdanih vodiča. Najpre, na koricama je indikativan tekst episkopa bačkog dr Irineja, koji svedoči da je Radulović među srpskim piscima najbolji poznavalac monaške i asketske literature, a kao pesnik, on je jedini koji vidi nevidljivo, kroz koprenu vidljivog (uz duhovnike i bogoslove). „Monah je onaj ko je od svih odvojen, a sa svima sjedinjen” (dr Irinej). Na visoku, zaista privilegovanu ocenu koju je izrekao vladika Irinej, da je Radulović jedini pesnik koji vidi nevidljivo, kroz koprenu vidljivog, najbolje se nadovezuje pogovor dr Saše Radojčića, „Susret s nevidljivim“. Karakterističan je ciklus o sedmorici monaha s Atosa, koji su nedostupni ljudskim čulima. „Njihovo postojanje nije od ovoga sveta; za ovaj svet oni zapravo i ne postoje“, ističe Radojčić, a malo dalje se pita: „Kako se može videti nevidljivo? Kako se može dodirnuti bestelesno?“ U odgovoru navodi Radulovićeve stihove, a potom zaključuje: da „Radulovićeve pesme govore o onostranom, o svetom, koje na trenutak, u magnovenju, bez obzira na to hoćemo li da ga primimo ili nećemo da ga primimo, obasja naš, ovaj svet, i zatim, u sledećem trenutku, nestane bez traga – navodi žiri.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a