GDE JE SAHRANJENO SRCE RUSKOG PUKOVNIKA: Film o Rajevskom otkriva istinu, premijera - danas

S.BABOVIĆ

05. 06. 2023. u 11:45

KAKO su izgledali poslednji dani slavnog pukovnika Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog (1839-1876), moći će da se sazna danas na premijeri igrano - dokumentarnog filma kruševačkog autora Gorana Erčevića „Voda“.

ГДЕ ЈЕ САХРАЊЕНО СРЦЕ РУСКОГ ПУКОВНИКА: Филм о Рајевском открива истину, премијера - данас

Foto: S. Babović

Ostvarenje o junaku Tolstojevog romana „Ana Karenjina“ snimano je na teritoriji Kruševca, Aleksandrovca, Smedereva, Beorgada, Šargana, ali i na Krimu.

Rajevski je ratovao kod Taškenta, bio misionar Saveza za Balkan i Srbiju.

Poslednji dani u našoj zemlji predstavljaju njegov drugi boravak na ovim prostorima, budući da su sačuvana pisma koje je pisao tokom 1867.godine, u Čačku i u Beogradu.

Posebno mesto u filmu „Voda“ posvećeno je Ruskoj (Šarenoj) crkvi ili Crkvi ljubavi u Gornjem Adrovcu. Bogomolja je kao metoh manastira Sveti Roman podignuta u jesen 1903. zahvaljujući sredstvima Marije Rajevske, snaje pukovnika, dok je crkveno imanje kupila kraljica Natalija Obrenović.

Nekoliko dana je pukovnik počivao u porti manastira Sveti Roman, da bi njegovo telo u pratnji majke, bilo preneto u Sabornu crkvu u Beogradu.

Po legendi, Rajevski je neposredno pred pogibiju rekao da ako strada, njegovo telo vrate u Rusiju, ali da mu srce ostave u Srbiji. Šta se u stvari dogodilo sa srcem pukovnika videće prvi put posetioci aleksinačkog Doma kulture danas u 15 sati.

U filmu Vojin Ćetković, Branislav Trifunović,Ivan Vuković, Vladimir Jocović,

Bojan Cvetković, Milan Paović. Narator je Dušan Jović. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku