ODLAZAK KRALJICE SA TRI KRUNE: Britanska glumica i političarka Glenda DŽekson preminula u 87. godini

M.A.K.

16. 06. 2023. u 21:07

BRITANSKA glumica Glenda Džekson, koja je 15. juna umrla u 87. godini, upamćena i po ulozi kraljice Elizabete Prve, trostuko je krunisana u svoj profesiji: Oskarom (osvojila ga je dva puta), televizijskom nagradom Emi (imala ih je tri) i pozorišnim prizanjem Toni.

ОДЛАЗАК КРАЉИЦЕ СА ТРИ КРУНЕ: Британска глумица и политичарка Гленда Џексон преминула у 87. години

Profimedia

Posle kraće bolesti, umetnica koja je ostavila trag i u političkom životu, kao aktivni član Laburističke partije, članica parlamenta i ministarka saobraćaja (u vladi Tonija Blera), preminula je u svom domu u Londonu, okružena porodicom. Glumom se bavila gotovo do poslednjeg daha, jer je nedavno završila snimanje "Velikog begunaca" (The Great Escaper), uz Majkla Kejna, koji joj je prvi put bio partner pre gotovo pola veka u filmu "Romantična Engleskinja".

Levičarka

KAO političarka, bila je levičarka, ali i kritičar novog laburističkog projekta Tonija Blera. Zapretila je 2005. da će se suprotstaviti Bleru u trci za partijsko rukovodstvo, ukoliko on ne objavi da se povlači. Protivila se i invaziji na Irak.

Rođena 1936. u siromašnoj porodici u Berkenhedu, iz braka zidara i prodavačice, kao najstarija od četiri ćerke, ime je dobila prema zvezdi Holivuda iz tridestih godina - Glendi Farel, pa joj je to donekle i odredilo sudbinu. Počela je u amaterskoj dramskoj grupi, a zahvaljujući stipendiji završila je Kraljevsku akademiju dramskih umetnosti u Londonu. Uspon njene pozorišne karijere započeo je 1963, kada je kao član Kraljevskog Šekspirovog pozorišta, igrala u prvoj postavi legendarne predstave Pitera Bruka "Mara/Sad". Potom je bila i Ofelija, u "Hamletu", koji je režirala još jedna legenda britanskog teatra - Piter Hol. Sarađivala je i sa Trevorom Nanom, u čijoj postavci je, deceniju kasnije, zablistala kao Heda Gabler. Šekspiru se vratila i pred sam kraj karijere, kada se povukla iz političke arene i posle 23 godine ponovo stala na scenu, i to igrajući - kralja Lira, u pozorištu Old Vik.

Međunarodnu reputaciju stekla je osvojivši prvi Oskar za ulogu u filmu "Zaljubljene žene" Kena Rasela, a isto priznanje, tri godine potom pripalo joj je za romantičnu komediju "Ljubavnik velikog stila" Malvina Franka. Nominaciju za Oskar dobila je i za ulogu u filmu "Nedelja, prokleta nedelja", za koju je dobila jednu od svoje dve nagrade Bafta. Druga joj je dodeljena 2020, za ulogu u TV drami "Elizabet je nestala", u kojoj je igrala ženu obolelu od demencije. Čak je pet puta bila nominovana za pozorišnu nagradu "Olivije", ali je nikada nije osvojila.

Ipak, nije mnogo marila za priznanja, i nikada se nije pojavljivala na njihovim dodelama.

- Lepo je imati nagrade, ali zbog njih nismo bolji od drugih - rekla je za Bi-Bi-Sijev Radio 4, prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL! SPAJIĆ JAVNO PRIZNAO: Nikakav problem nije, glasaćemo za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici