KONCERT MARIAM BATISTELI: Sopran svetskog glasa uskoro u Beogradskoj filharmoniji

V.V.S.

04. 09. 2023. u 13:02

NA sceni Beogradske filharmonije (U organizaciji Ustanove kulture "Gvarnerijus") nastupiće Mariam Batisteli, sopran, uz klavirsku pratnju Vladimira Stojnića: koncert gošće iz Italije najavljen je za 25.septembar,a na programu su dela Donicetija, Belinija, Gunoa, Pučinija, Rosinija i Geršvina.

КОНЦЕРТ МАРИАМ БАТИСТЕЛИ: Сопран светског гласа ускоро у Београдској филхармонији

foto Promo

Međunarodno nagrađivani italijanski sopran Marijam Batisteli rođena je u Etiopiji. Uloga Paža u operi "Rigoleto", u kojoj je nastupila zajedno sa Plasidom Domingom i Ruđerom Rajmondijem, pod dirigentskom palicom Zubina Mehte, vinula je u sam vrh svetske operske muzičke scene.

Tokom studija u Centru Perfeccionament Plcido Domingo u Valensiji, debitovala je u brojnim ulogama, od kojih se izdvajaju Muzičar u Pučinijevoj operi "Manon Lesko", Statira u Vivaldijevom "Krunisanju Darija" i Judita u "Juditi Pobednici".

Posle Marijaminog uspeha u operi "Manon Lesko", pozvana je da snimi ovu ulogu zajedno sa tenorom Andreom Bočelijem (pod dirigentskom palicom Plasida Dominga), a nastupala je i na prestižnom koncertu pod dirigentskom palicom Gregorija Kundea. Marijam je, takođe, imala svetsku premijeru u Kraljevskoj operi Muskat "Opera!", pevajući Euridiku.

Dobitnica glavne nagrade na Međunarodnom takmičenju "Marija Kalas" u Veroni i Međunarodnom takmičenju Franca Mattiucci, Marijam Batisteli je dobitnica i prve nagrade na Međunarodnom takmičenju pevača Ottavio Ziino u Rimu. Posle ovih trijumfa 2018. godine pozvana je da se pridruži Bečkoj državnoj operi, gde je ostala do leta 2020.godine. Nastupala je sa Bečkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom radija ORF, Orquestra de la Comunitat Valenciana, Filharmonijom Monte Karlo, Praškom i Hamburškom filharmonijom, i sa dirigentima Bičkovim, Mehtom, Gergijevim, Tilemanom, Fišerom.

Pred njom su uskoro i novi, prestižni projekti: "Ljubavni napitak" u Glajndeborn Operi, "Didona i Enej" u operskoj kući Teatro Comunale u Bolonji, "Mojsije u Egpitu" u Modeni i Pjaćenci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije