NIJEDNO SRPSKO DETE NE MOŽE DA PROĐE BEZ ZMAJA: Obeležen jubilej velikog pisca

D.B.M.

24. 10. 2023. u 10:47

POD kupolom Beogradskog sajma juče je obeležen veliki jubilej - 190 godina od rođenja Jovana Jovanovića Zmaja. U sali koja je ponela njegovo ime, o velikom pesniku i njegovoj poeziji za decu govorili su Ljubivoje Ršumović i Dragan Hamović.

НИЈЕДНО СРПСКО ДЕТЕ НЕ МОЖЕ ДА ПРОЂЕ БЕЗ ЗМАЈА: Обележен јубилеј великог писца

G.Šljivić

Omiljeni Ršum se u svom stilu prisetio detinjstva, kada mu se "Zmaj popeo na glavu", jer je njemu i njegovom bratu majka svakodnevno govorila jednu te istu pesmu velikog pesnika.

- Zmaj je ostavio veliki uticaj na stvaralaštvo Duška Radovića koji je izgovorio čuvenu rečenicu "Dete je čovek u odelu deteta" i poručivao da za decu treba pisati kao za odrasle, samo malo bolje. Sačuvao sam originalno Zmajevo pismo koje je počinjalo sa "Dragi Ljubo", i hvalio se, kako je, navodno, upućeno meni. Zmaj se zapravo obraćao Ljubi Nenadoviću pozivajući ga da izađu u kafanu i da se provesele. Već dugo posedujem i Zmajevu sveščicu "Putujući po Evropi" koju ću uskoro objaviti - rekao je Ršumović.

Ističući da se Zmaj doživljava gotovo kao prirodna, a ne književna pojava, Hamović je rekao:

- Nijedno srpsko dete ne može da prođe bez Zmaja. To je neizbežno poput pranja zuba ili dečjih bolesti. Prve reči radosti i ohrabrenja dolazile su mi od Zmaja koji je 1864. pokrenuo i list "Zmaj" i bio duboko vezan za srpsku narodnu poeziju.

Na istom mestu obeležena su još dva jubileja pesnika za decu, 90. godišnjica rođenja Raše Popova i pet decenija od rođenja Igora Kolarova, o kojima su govorili Branko Stevanović, Uglješa Šajtinac i Strahinja Polić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!