POSLE "SEPTOLOGIJE" GRČKA ČITATELJKA ODUSTALA OD SMRTI: Otvoren drugi Nord festival u znaku nobelovca Juna Fosea

V. Crnjanski Spasojević

23. 11. 2023. u 16:23

DRUGI po redu Nord festival u Beogradu otvorila je juče ambasadorka Norveške Kristin Melsom, osvrnuvši se na stvaralaštvo aktuelnog nobelovca Juna Fosea.

ПОСЛЕ СЕПТОЛОГИЈЕ ГРЧКА ЧИТАТЕЉКА ОДУСТАЛА ОД СМРТИ: Отворен други Норд фестивал у знаку нобеловца Јуна Фосеа

Foto Instagram Treći trg

Festival je otvoren u Narodnoj biblioteci Srbije, kada je ujedno predstavljeno Foseovo sedmoknjižje "Septologija", koje je autor nazvao sopstvenim magnum opusom. "Septologija" je i u Srbiji, baš kao i u Foseovoj rodnoj Norveškoj, objavljena u tri toma. Prvi se pojavio tokom oktobarskog Sajma knjiga, drugi je iz štampe izašao ove nedelje, a treći se očekuje krajem februara.

Knjige su izdale kuće Treći trg i Srebrno drvo, a glavni urednik Dejan Matić pomenuo je intervju u kom je Nobelovac priznao kako je posle dobijanja nagrade dobio i mnoštvo pisama. Najviše mu je značilo obraćanje jedne Grkinje, koja je priznala kako je nakon čitanja "Septologije" odustala od samoubistva.

Foseov prevodilac na srpski Radoš Kosović upoznao se sa najznačajnijim živim norveškim autorom još tokom studija, ali mnogo bolje za vreme poslediplomskih. Foseova poezija bila je zastupljena u njegovom master radu, a iz ove zemlje vratio se i sa prevodom Foseove drame "Ja sam vetar".

- U njegovom stvaralaštvu ima i bernhardovskog i beketovskog, ali Fose nije njihova kopija, on modernu i postmodernu odvodi korak dalje - kazao je Kosović. - Mnogo toga u "Septologiji" jeste Foseov život, ali to nije autofikcija. Uspeo je da odvede čitaoca izvan i iza jezika, u tišinu. S jedne strane, njegov roman je zagonetan, a sa druge je otvoren, iskren i direktan. Sam autor je nazvao sopstveni stil "mističnim realizmom".

V.C.S.

Dejan Matić i Radoš Kosović na Nord festu

U knjizi, koju je jedan kritičar okarakterisao kao Medijusovu traku, glavni lik je uspešni, vremešni slikar Asle, koji živi sam na zapadnonorveškoj obali, izlečen od alkoholizma. Knjigu, osim repetitivnih radnji koje ponavlja iz dana u dan, čini i zbir njegovih sećanja, ali i promišljanja o umetnosti, Bogu, vremenu, ljubavi... Njegov prijatelj je takođe Asle, ali neuspešan slikar i nelečeni alkoholičar, koji izgleda kao on, identično se oblači, ima isti slikarski stil i iza sebe dva neuspela braka. Ovaj drugi Asle završava u bolnici.

Fose nam daje mnogo dokaza da su njegovi likovi dve različite osobe, koje se pred očevicima međusobno sreću, ali koji Asle je pravi? Ovim romanom, uprkos tami koja obavija zapadnu Norvešku i koja je vrlo atomosferično prikazana u delu, dominiraju bezvremenost i svetlost. Svetlo koje, kako kaže, Fose, najsnažnije sija baš u tami. Zato njegov roman pruža utehu.

Dejan Matić je konstatovao da sve tri knjige mogu i zasebno da se čitaju, iako su deo celine.

- Sedmoknjižjem je Fose zaokružio celokupni dotadašnji opus korz priču o sedam dana u životu slikara Aslea pred Božić - kazao je Matić.

Festival se nastavlja gostovanjima švedskog pisca Patrika Lundberga i danskog autora Mortena Pape.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)