SAVA ŠUMANOVIĆ – MAJSTOR IZ ŠIDA: U Leskovcu će biti izložena neka od najpoznatijih umetnikovih dela

I. M.

01. 12. 2023. u 13:52

U galeriji Leskovačkog kulturnog centra biće otvorena izložba slika Save Šumanovića, jednog od najznačajnijih srpskih slikara 20. veka.

САВА ШУМАНОВИЋ – МАЈСТОР ИЗ ШИДА: У Лесковцу ће бити изложена нека од најпознатијих уметникових дела

foto: I.Mitić

Otvaranje izložbe, koja čini izbor iz kolekcije Galerije „Sava Šumanović“ u Šidu, zakazano je za ponedeljak, 4. decembar, u 19.30 časova.

Izložba obuhvata 28 dela iz različitih faza umetnikovog stvaralaštva, a pod nazivom „Sava Šumanović – Majstor iz Šida“. Pred leskovačkom publikom, do 29. decembra, biće neke od najpoznatijih Šumanovićevih slika.

Među njima su „Luksemburški park u Parizu“, „Šidska crkva“, „Mladi par na klupi u gradu“, „Rusinka u narandžastom“, „Berba grožđa“, „Ašikovanje na mesečini“ kao i aktovi i šidski pejsaži iz poslednje decenije umetnikovog života.

Sava Šumanović je rođen 1896. godine u Vinkovcima. Od četvrte godine odrastao je u Šidu. Gimnaziju je završio u Zemunu, a slikarstvo u Zagrebu.

Usavršavao se u Parizu u ateljeu Andre Lota. Savu su, sa još 150 Srba iz Šida, 1942. godine uhapsile ustaše i odvele u Sremsku Mitrovicu, tada na teritoriji NDH, gde je posle dva dana streljan i sahranjen u masovnoj grobnici.

Najveći broj njegovih dela čuva se u Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu kao i u najznačajnijim ustanovama kulture u zemlji i inostranstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!