KLAVIRSKA MUZIKA VASILIJA MOKRANJCA: Povodom sto godina od kompozitorovog rođenja koncert pijaniste Ratimira Martinovića

V.V.S.

05. 12. 2023. u 15:30

U SALI Beogradske filharmonije u subotu (9.decembra) održaće se koncert "Klavirska muzika Vasilija Mokranjca", povodom sto godina od kompozitorovog rođenja.

КЛАВИРСКА МУЗИКА ВАСИЛИЈА МОКРАЊЦА: Поводом сто година од композиторовог рођења концерт пијанисте Ратимира Мартиновића

foto Promo

Vek od rođenja jednog od najznačajnijih srpskih kompozitora 20. veka, akademika Vasilija Mokranjca (1923-1984), prilika je za podsećanje na njegovo impresivno stvaralaštvo za solo klavir, koje će interpretirati pijanista Ratimir Martinović, redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Vasilije Mokranjac ostavio je svestran i trajan doprinos srpskoj muzičkoj umetnosti, kulturi i pedagogiji. Rođen u porodici muzičara, rano je pokazao dar za muziku. Diplomirao je klavir (u klasi Emila Hajeka) i kompoziciju (u klasi Stanojla Rajičića) na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Posle pedagoškog rada u muzičkim školama "Josif Marinković" i "Mokranjac" u Beogradu, 1956. postao je docent na Muzičkoj akademiji. Desetak godina kasnije izabran je za vanrednog, a 1972. za redovnog profesora kompozicije. Od 1962. do 1965. bio je predsednik Udruženja kompozitora Srbije. Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1967. godine, a za redovnog člana 1976. - iste godine kada je dobio i Sedmojulsku nagradu za životno delo.

Koncert u Beogradskoj filharmoniji organizuje Muzikološki institut SANU, Centar beogradskih festivala (CEBEF) i Fondacija "Vasilije Mokranjac", uz podršku Grada Beograda i SOKOJ-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAM VAS BILO! Englezi se baš plaše Srbije, rade sve da podignu tenzije pred meč protiv orlova