CRTAČKI RUKOPIS NOVAKA RADONIĆA: Izložba u Kabinetu grafike Narodnog muzeja Srbije

M.A.K.

11. 12. 2023. u 17:08

CRTEŽI jednog od najvažnijih umetnika 19. veka, Novaka Radonića, prvi put će kao zasebna celina biti predsatvljeni na izložbi "Radonić sam", koja će biti otvarena u Kabinetu grafike Narodnog muzeja Srbije u četvrtak 14. decembra u 17 časova.

ЦРТАЧКИ РУКОПИС НОВАКА РАДОНИЋА: Изложба у Кабинету графике Народног музеја Србије

Foto promo

Iz zaostavštine, koju čini više od 130 crteža i pet skicen-blokova, autorka izložbe, kustoskinja Narodnog muzeja Milica Cicmil, izdvojila je dela koja najbolje svedoče o mestu crteža u Radonićevoj umetnosti i njegovom razvoju u vremenima brojnih aktuelnih pravaca poput klasicizma, nazarenske umetnosti, bidermajera, romantizma i realizma. 

- Po različitosti njegovog rukopisa, mogu se izdvojiti dva pristupa crtežu - školski pristup koji za cilj ima savladavanje određenog crtačkog problema i onaj drugi u kojem se vidi usavršavanje modelacije i njegova inovativnost - ističe se u najavi postavke. - Tematika njegovih crteža obuhvata studije antičkihskulptura, studije po živom modelu, antičke i tradicionalne kostime koji su ga uvodili u slikanje istorijskih kompozicija u trenutku buđenja nacionalne ideje. Među najboljim crtežima ističu se portreti i pejzaži kojima pristupa crtežom kao četkicom. Među njegovim delima posebnu grupu čine romantičarski autoportreti kojih ima nekoliko. Najčešće je sebe prestavljao iz poluprofila sa karakterističnim dugim i kukastim nosom.
Posebno mesto u opusu ovog autora zauzimaju crteži nastali  Italiji, koji se mogu podeliti u dve grupe - vedute, na kojima su prikazani značajni spomenici, i kopije portreta starih majstora iz Galerije Ufici. 
- Većina ovih dela ga predstavlja kao pedantnog i preciznog crtača i majstora detalja- smatraju u Narodnom muzeju.-  Kvalitet italijanski hcrteža ogleda se u tome što nastaju pokretu, u brzini, bez komfora, pa zato često imaju "impresionističku" nedovršenost. Nakon povratka u domovinu promene u doživljaju umetnosti, ali i realističke ideje koje je sve više usvajao, dovele su do postepenog odustajanja od slikarstva, u korist književnosti kojom se bavio ostatak života.
Izložba će biti otvorena do 13. oktobra sledeće godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)