STARA KUĆA SA NOVIM DUHOM: Za glavnog urednika Srpske književne zadruge izabran Nikola Marinković

D. Bogutović

31. 12. 2023. u 07:30

OD kraja januara me­sto glavnog urednika Srpske književne za­druge preuzeće Nikola Ma­rinković (1988), kritičar i esejista mlađe generaci­je.

СТАРА КУЋА СА НОВИМ ДУХОМ: За главног уредника Српске књижевне задруге изабран Никола Маринковић

Foto M. Anđela

Do sada je, od 2009. go­dine, na toj dužnosti bio Dragan Lakićević (1954), pesnik i romansijer, ko­ji je u SKZ bio od 1992. najpre kao urednik. Pre dve godi­ne otišao je u penziju, ali mu je zbog redakcijskih potreba produžen mandat.

Odluku je doneo Upravni odbor SKZ, čiji predsed­nik Milo Lompar, za "No­vosti", kaže:

- Svesni potrebe da se rad SKZ-a unapredi i pro­meni, u skladu sa novim okolnostima za književnost i knjigu uopšte, odlučili smo da na mesto glavnog uredni­ka postavimo Nikolu Ma­rinkovića. Afirmisan kao književni kritičar, kao proučavalac književ­nosti, sa dugogodišnjim uredničkim stažom, upo­znat sa novim tehnologija­ma u predstavljanju knjiga, Nikola Marinković stoji na početku prelaznog raz­doblja u SKZ. Ono treba da u našu kuću unese duh mo­dernosti i očuva značenja tradicije, da ostane znak dostojanstva i starine i, istovremeno, postane adresa na kojoj svoja de­la pronalaze i mladi i afir­misani pisci i naučnici.

Dragan Lakićević, Foto Z. Jovanović

Uz napome­nu da mu je izuzetna čast i velika odgovor­nost što je iza­bran za glavnog urednika naše najstarije iz­davačke kuće, Nikola Marin­ković, izjavio je za naš list:

- Srpska književna za­druga je do sada bila ba­štinik najvažnijih kul­turnih tradicija našeg naroda u celini. U okviri­ma "Kola", "Savremenika", "Atlasa", "Male bibliote­ke" i drugih poznatih edi­cija stvarala se, to se slo­bodno može reći, istorija moderne srpske književ­nosti i tako treba da bude i u stoleću pred nama. Bez obzira na sve teorijske mistifikacije poslednjih decenija, i dalje čvrsto verujem da se umetnička vrednost ipak može pre­poznati sa one strane svih ideoloških podela, što se nadam da će čitaoci vi­deti i kroz nove naslove u poznatim koricama. Zato bih voleo, kada jednog dana budem podvlačio crtu kao moj časni prethodnik, da mogu da kažem da se poe­tički pluralitet srpske književnosti ogledao u Za­druginim izdanjima, a da se kroz njeno "Kolo" gradi­la velika priča o bogatom identitetu naše kulture.

Milo Lompar, Foto M. Anđela

Kao važan deo predsto­jećeg posla Ma­rinković ističe komunikaciju sa mlađim genera­cijama:

- Navike či­talaca se vreme­nom, i sve brže menjaju, tako da će Srpska književna zadruga morati da pronađe način da se i njima obrati. Taj veliki zadatak, koji svi za­jedno dugujemo vrednosti­ma koje ova velika kuća za­stupa i baštini, neće biti manje važan. U nestalnom i promenljivom svetu, Srp­ska književna zadruga biće sigurna luka i pouzdan vo­dič. Jer, u podlozi svih na­ših izbora koje donosimo kako u vezi sa sadašnjim tako i u vezi sa budućim istorijskim iskušenjima, kultura je uvek onaj čini­lac koji odnosi prevagu kod odlučivanja. Zato sam siguran da će ovo putova­nje, započeto 1892. godine, trajati još dugo ispred nas - zaključuje novi glavni urednik SKZ.

Nikola Marinković, Foto Privatna arhiva

Ugledni kritičar i tumač

NA Filološkom fakultetu u Beogradu, na kome je zaposlen kao istraži­vač saradnik, Marinković završava doktorsku disertaciju iz srpske književnosti. Nepunu deceniju izvršni je urednik izdavačke kuće Catena mundi, gde je pripremio više od stotinu naslova i rukovodio kapitalnim izdavačkim projektima. Do sada je objavio više od 180 književih kritika, esejističkih i naučnih radova, priredio je dva zbornika, o srpskoj avangardi i Dostojevskom, kao i iza­brane tekstove Branislava Nušića, Vladimira Dvornikovića i kralja Petra Prvog Karađorđevića. Bio je član mnogih uglednih književnih žirija, među kojima je i onaj koji odlučuje o nagradi "Meša Selimović", koju dodeljuju "Novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!