SEĆANJE NA MUCIJEVE MAJSTORIJE: Izložba fotografija u Ateljeu 212, povodom festivala sa imenom LJubomira Draškića

V.N.

20. 01. 2024. u 06:12

UOČI otvaranja obnovljenog festivala "Mucijevi dani" u Ateljeu 212, juče u podne, u foajeu pozorišta na čijem se čelu našao posle legendarne Mire Trailović, u čast velikog reditelja Ljubomira Mucija Draškića (1937-2004) predstavljena je fotografska izložba.

СЕЋАЊЕ НА МУЦИЈЕВЕ МАЈСТОРИЈЕ: Изложба фотографија у Атељеу 212, поводом фестивала са именом Љубомира Драшкића

Foto promo

Postavka je realizovana u saradnji sa Muzejom pozorišne umetnosti Srbije, a kustos Aleksandra Milošević napravila je izbor iz njegovih najznačajnijih ostvarenja.

Fokus je stavljen na čak 31 predstavu koju je režirao u matičnom pozorištu, a priču o tim projektima zaokružuju citati kolega, stručnjaka, pozorišnih kritičara.

- Glumica Renata Ulmanski je, recimo, o Muciju Draškiću govorila sledeće: metod rada je imao od Mate Miloševića, a maštu od Bojana Stupice - navela je kustoskinja Milošević.

Na izložbi će publika tako moći da vidi fotografije iz predstava - "Prosjačka opera", "Molijer", "Pohvala ludosti", "Audijencija/Vernisaž", "Radovan Treći", "Sveti Georgije ubiva aždahu", "Marija se bori sa anđelima", "Maratonci trče počasni krug", "Kralj Ibi ili Poljaci", "Kafanica, sudnica, ludnica", "Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji", "Rado ide Srbin u vojnike", "Kape dole", "Građanin plemić"... Tokom trajanja festivala biće prikazani i snimci predstava "Marija Stjuart", "Bekstvo", "Molijer", "Sveti Georgije ubiva aždahu" i "Kneginja iz Foli-Beržera".

Vreme ih spojilo u besmrtnosti

UKAZUJUĆI da će se 25. januara navršiti 20 godina od smrti Mucija Draškića, a da će u ponedeljak, 22. januara, u Bitef teatru biti obeleženo čak 100 godina od rođenja Mire Trailović, koju je nasledio na mestu upravnika Ateljea 212, sadašnji prvi čovek te kuće Novica Antić je rekao:

- Vreme je tako ponovo spojilo Mucija i Miru. Vreme je nepokretno, ali ono pokreće čitav ovaj svet i prolaznost. Svi smo mi u prolaznosti, a besmrtni postaju koje drugi učine takvim, tako će i biti. Muci Draškić je besmrtan, to je jasno.

Podsećajući da su, uprkos tome što su prošle dve decenije od smrti reditelja, sećanja na njega još sveža, njegova supruga, glumica Svetlana Bojković, između ostalog je rekla:

- On je bio izuzetan čovek i umetnik, posebno u komunikaciji sa ljudima, neobičan, duhovit, otvoren, vedar. Često se njegove rečenice citiraju danas i odmah se svi obradujemo i nasmejemo. Međutim, ispod svega toga zapravo stoji njegov ogroman kvalitet i kao čoveka i kao reditelja.

Upravnik Ateljea 212 Novica Antić obrazložio je odluku o obnovljanju festivala pokrenutog tokom mandata Kokana Mladenovića, kada je imao tri izdanja. Kako je rekao, na četvrtim "Mucijevim danima", koji su sinoć počeli na obe scene, izvođenjem predstava "Rolerkoster" i "Ovaj će biti drugačiji", i trajaće do 25. januara, igraće se predstave sa redovnog repertoara Ateljea, kao i beogradske premijere pozorišta iz Srbije, Niša i Sombora.

Zahvaljujući pozorištu, koje čuva uspomenu na njenog oca, rediteljeva ćerka, Iva Draškić, između ostalog je rekla:

- Imao je široko obrazovanje, znao je svaki tehnički detalj predstave, sve je imao u malom prstu i pre svega potpuno je bio posvećen pozorišnoj režiji. U prvi plan je stavljao dramu, tekst i onda glumce, ne toliko svoju režiju. To je bila majstorija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)