KRITIČAR VLASTI: Pre 140 godina rođen ruski pisac Jevgenij Ivanovič Zamjatin

D.B.M.

01. 02. 2024. u 05:00

RUSKI pisac Jevgenij Ivanovič Zamjatin (1884-1937) danas je napoznatiji po romanu "Mi", jednim od prvih distopijskih u svetskoj književnosti. Zamjatin je zbog ove knjige morao zauvek da napusti rodnu zemlju, a ona je snažno uticala na Oldusa Hakslija ("Vrli novi svet") i Džordža Orvela ("1984").

КРИТИЧАР ВЛАСТИ: Пре 140 година рођен руски писац Јевгениј Иванович Замјатин

vikipedia

Zamjatin je rođen na današnji dan (1. februar) pre 140 godina u Lebedjanu, u porodici pravoslavnog sveštenika. Njegova majka bila je pijanistkinja. Posle briljantne mature u gimnaziji, uisao je Politehničku akademiju u Sankt Peterburgu.

Prve priče objavljuje 1908. i već na samom početku svog književnog delovanja dolazi u sukob s vlastima. Godine 1914. izdaje pripovijetku "Bogu iza nogu" - koju je Maksim Gorki jako cenio - zbog koje je pozvan na sud, dok je časopis u kojem je priča objavljena povučen iz prodaje. U godinama pre Oktobarske revolucije Zamjatin je radio kao inženjer brodarstva u Engleskoj. Posle objavljivanja romana "Mi", koji je shvaćen kao kritika tadašnje sovjetske vlasti, pisac je pao u nemilost. Veliku ulogu u njegovom spašavanju odigrao je Maksim Gorki koji je pomogao da se umesto u gulagu Zamjatin nađe u Parizu. Teško je podnosio odvojenost od svoje sredine i svoga jezika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)