KAKO JE KARAĐORĐE MENJAO SRBIJU: Knjiga Luke Mičete o voždu iz Prvog srpskog ustanka

M.A.K.

29. 02. 2024. u 10:00

BIOGRAFIJA jedne od najznačajnijih ličnosti u srpskoj istoriji, smeštena u evropski kontekst revolucionarnog 19. veka: "Karađorđe - biografija" Luke Mičete biće predstavljena u sredu, 6. marta, u 13 časova u RTS Klubu (zgrada Radio Beograda, ulaz iz Svetogorske).

КАКО ЈЕ КАРАЂОРЂЕ МЕЊАО СРБИЈУ: Књига Луке Мичете о вожду из Првог српског устанка

Foto promo

O knjizi koju je objavila izdavačka kuća „Prometej“, uz njenog direktora Zorana Kolundžiju i autora, govoriće istoričar Nebojša Damjanović i politikolog Ljubomir Kljakić.


Do Karađorđa Srbija je bila u Evropi, ali nije bila evropska zemlja, od Karađorđa ona počinje ponovo da dobija evropske obrise, piše u najavi ove promocije:

- Karađorđe je zauvek promenio i ram i sliku Srbije. Ako bi se kao merilo među ljudima uzimali intenzitet strasti, snaga volje i veličina cilja, onda se, u tom dobu, sa Karađorđem može meriti samo jedan čovek – Napoleon. „Uvek na čelu, sa opancima na nogama i puškom o ramenu, prek, odlučan i hrabar“, donosio je Srbima pobede, a među Turke sejao strah. Ova orkanska priroda, budeći u narodu strast za slobodom, postigla je cilj koji je Vožda uzdigao do nacionalne, evropske veličine.

O autoru:


Dugogodišnji novinar NIN-a, a potom i generalni direktor Tanjuga, Luka Mičeta (1959) je do sada napisao 20 knjiga, među kojima su i biografije srednjovekovnih srpskih vladara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima