ČUDESNA PRIČA O ČANGALOVIĆU: U SNP biće prikazan film o operskom prvaku

J. S.

18. 04. 2024. u 21:07

NA sceni „Pera Dobrinović“ Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, u nedelju 21. aprila, premijerno će biti prikazan dokumentarni film „Čangalović: priča o operskom pevaču Miroslavu Čangaloviću“.

ЧУДЕСНА ПРИЧА О ЧАНГАЛОВИЋУ: У СНП биће приказан филм о оперском прваку

Foto : SNP /promo

Uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, premijeru  filma organizuju SNP, Matica srpska i Zavičajno udruženje „Glamočko kolo“ iz Novog Sada.

Film  po scenariju Nade Savić i Grigorija Jakišića, za koji režiju potpisuje takođe Nada Savić, svoj festivalski život započeo je na nedavno održanom 71. martovskom festivalu.U nedelju novosadska publika biće u prilici da pogleda ovo ostvarenje koje prati život i rad velikana operske scene – Miroslava Čangalovića  koji je ostvario 90 uloga u 68 opera.

Nastupio je u 754 predstave na beogradskoj sceni i u 290 predstava na 70 svetskih operskih scena; ukupno je održao preko 3160 koncerata u zemlji i inostranstvu.

Producentkinja i rediteljka filma, Nada Savić ističe da se pored brojnih profesionalnih ostvarenja, Čangalović istakao kao veliki humanista, dobar i posvećen čovek.

- Njegova životna priča liči, sa jedne strane na akcionu tragikomičnu avanturu, a sa druge strane na melanholičan, a opet bajkovit putopis. Teške životne okolnosti, učinile su da životni poziv odabere iz humanih pobuda.Druženje sa muzikom počeo je kao vrlo mali slušajući pojanje oca sveštenika u Glamoču, da bi se kasnije prvi put susreo sa operom slušajući italijanske radio-stanice u bolnici u Kraljevici, gde je predvodio hor bolesnika. Po dolasku u Beograd i osnivanju kulturno-umetničkog društva „Ivo Lola Ribar“,susreće se sa poznatim vokalnim pedago­gom Zdenkom Zikovom koja pred njega stavlja jasan izbor: samo muzika i opera kojom će se profesionalno baviti ili da se okrene potpuno drugom putu - objašnjava Nada Savić.

Miroslav Čangalović (Glamoč, 1921 — Beograd, 1999),  bio je najveći bas Opere Narod­nog pozorišta u njeno zlatno doba, od 50-ih do 70-ih go­dina prošlog veka. Ovenčan je brojnim priznanjima i nagrada­ma širom sveta, svrstan u red viteza umetnosti Francuske i svrstan  u nacionalno blago Rusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu