SA BATOM JE SVAKI DAN HOLIVUD: U Vrnjačkoj Banji otvorena izložba „Bata U 90 slika“ posevećena Velimiru Bati Živojinoviću

G. ĆIROVIĆ

25. 05. 2024. u 14:36

​Na banjskom šetalištu, popularnoj promenadi, u centru prestonice srpskog kontinentalnog turizma otvorena je izložba fotografija „Bata u 90 slika“ posvećena Velimiru Bati Živojinoviću (1933-2016), jednom od najvećih i najpopularnijih jugoslovenskih i srpskih glumaca svih vremena.

СА БАТОМ ЈЕ СВАКИ ДАН ХОЛИВУД: У Врњачкој Бањи отворена изложба „Бата У 90 слика“ посевећена Велимиру Бати Живојиновићу

G.Šljivić

Postavka putujuće izložbe, priređene u saradnji „Borbe“ i porodice Živojinović, a uz podršku Ministarstva kulture, sastoji se od fotografija našeg legendarnog glumca i svojevrstan je podsetnik njegovih dostignuća kroz fotografije iz bogate arhive „Borbe“.

- Vrnjačka Banja je posebno mesto u našim životima pošto je ovde do 1968. godine živela moja baka po majci, Batina tašta. U Banju je Bata često dolazio i jedan je od inicijatora ovdašnjeg Festivala Filmskog scenarija. Prvi put, upravo u Banji, izložba je postavljena na otvorenom, na čuvenoj promenadi, što je čini još atraktivnijom – kaže Batin sin Miljko Živojinović.

G.Šljivić

 

Kako se ovom prilikom moglo čuti, s obzirom da se prošle godine navršilo devet decenija od Batinog rođenja, postavka je pripremana pažljivim izborom fotografija. Evocirajući uspomene na legendarne role poput nezaboravnog i vanvremenskog Valtera i važne trenutke u veoma plodnoj karijeri, tako se na pojedinim fotografijama Bata može videti i sa kolegama Borisom Dvornikom ili Ljubišom Samardžićem, sa čuvenom američkom filmskom divom Elizabet Tejlor, a tu su i foto zabeleške sa snimanja filmova, festivala, svakodnevice, privatnog života…

G.Šljivić

 

- Što bi rekao Đorđe Balašević sa Batom je svaki dan bio Holivud, ne samo sa njim već i sa našom majkom koja je bila podjkenako duhovita, vesela i pozitivna. Kao par bili su veoma veseli, kod nas se uvek smejalo i pevalo. Bata je sa majkom svakog vikenda odlazio u Koraćicu ostavljajući nam prazan stan gde smo sestra Jelena i ja pravili žurke. To govori o njihovoj širini – dodaje Miljko evocirajući uspomene na svoje detinjstvo.

G.Šljivić

 

Izložba „Bata u 90 slika“ svoju pretpremijeru je imala u Istočnom Sarajevu gde ju je za mesec dana videlo više od 7.000 ljudi, posle toga je premijerno otvorena u „Borbi“, nastavljajući potom svoj put preko Bajine Bašte i Užica do Vrnjačke Banje, a već naredne nedelje biće postavljena u Arhivu Vojvodine.

G.Šljivić

 

- Ideja je da se izložba na svake dve nedelje seli i premešta da bi Batu kao čoveka iz našeg naroda videlo što više naših ljudi – dodaje Živojinović. - Voleo bih da izložba poseti i manja mesta, da se i ona osete uvaženim i značajnim kao što i jesu.

G.Šljivić

 

BOGATO FILMSKO LETO

OVA IZLOŽBA praktično je i uvod u bogato kulturno leto u Vrnjačkoj Banji posvećeno glumcima i sedmoj umetnosti. Tako će početkom avgusta biti održani i tradicionalni „Dani Bate Stojkovića“ u čast još jednog velikana domaćeg glumišta, dok je samo par dana kasnije zakazan 48. po redu Festival filmskog scenarija, najstarija manifestacija ove vrste u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)