ZLOKOVIĆ KAO UZOR: Izložbom "Vila Prendić - novi pogled, novo trajanje" biće otvorena 19. Bina

M.A.K.

28. 05. 2024. u 17:17

U SUSRET obeležavanju šest decenija od smrti arhitekte Milana Zlokovića sledeće godine, za koje su već počele pripreme u SANU, 19. BINA (Beogradska internacionalna nedalja arhitekture), biće otvorena upravo izložbom u čast ovog velikana, u četvrtak, 30. maja u 19 časova u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

ЗЛОКОВИЋ КАО УЗОР: Изложбом Вила Прендић - нови поглед, ново трајање биће отворена 19. Бина

Foto promo

Autor izložbe "Vila Prendić - novi pogled, novo trajanje", u čijem središtu je ovo Zlokovićevo delo je Aleksandra Šević, arhitekta i viši konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Cilj postavke je da približi stambenu arhitekturu međuratnog modernog pravca, ali i da predstavi njenu obnovu i prilagođavanje savremenim uslovima života, uz očuvanje vrednosti i postulata na kojima je zasnovana.

- Ovo je primer dobre prakse, na koji bi trebalo da se i u budućnosti ugledaju ljudi koji se suočavaju sa tim da imaju nekretninu - spomenik kulture ili se odlučuju da ih kupe. Sačuvali smo sve izvorne vrednosti Vile Prendić zbog kojih je ona i utvrđena za spomenik kulture. Mislim da je rezultat vratio veru da se takve vrste obnove mogu desiti u današnje vreme, da nije neophodno da se sve prepravi, oblikuje drugačije i prilagodi nekom sadašnjem trenutku i modelu života - ističe Aleksandra Šević koja je izložbu osmislila u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Do.co.mo.mo Srbija i Fondacijom Milan Zloković.

Foto promo

Zlokoviućev nacrt

Za Zlokovićev projekat vile za bračni par Prendić, stručnjaci kažu da sublimira redak i istinski modernistički duh, dosledno i beskompromisno ostvarujući koncept unutrašnjeg prostora zasnovanog na funkcionalnosti primerenoj porodičnoj strukturi i životnom stilu korisnika:

- Prikazom svih faza obnove i procesa rada na rekonstrukciji objekta, koje govore o istorijatu i nivou izmena unutrašnje organizacije kao posledica različitog modela korišćenja ovog stambenog objekta u različitim društvenim okolnostima, predstavljen je arhivski projekat za izgradnju objekta, vrednosti arhitekture zbog kojih je utvrđen za spomenik kulture, kao i društvene i istorijske okolnosti u kojima su građeni stambeni objektu druge faze izgradnje Profesorske kolonije - piše u najavi postavke kojom e otpočeti BINA.

Foto promo

Milan Zloković

Već u petak, 31. maja u 18 časova u ambijentu postavke biće održan i tribinski program "Vila Prendić - jedno od retkih rekonstruisanih dela Milana Zlokovića" u kome će učestvovati Marko Prokić, Aleksandra Šević, Đorđe Mojović i Nebojša Antešević, uz moderaciju Tanje Damjanović Konli, a sledećeg dana u podne i autorsko vođenje. Za nedelju 2. jun, od 10 do 12 časova, zakazana šetnja kroz Profesorsku koloniju, u kojoj se nalazi Vila Prendić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ENGLESKA U VELIKOJ PANICI: Šta ćemo ako se Srbija sad povuče sa EURO 2024?!