U SPOMEN NA "ZLATNOG PJERA":Retrospektivna izložba karikatura Milenka Kosanovića u Subotici

J. L.

30. 05. 2024. u 17:23

Retrospektivna izložba karikatura Milenka Kosanović biće otvorena u petak u 19 časova u u Vestibilu Gradske kuće u Subotici.

У СПОМЕН НА ЗЛАТНОГ ПЈЕРА:Ретроспективна изложба карикатура Миленка Косановића у Суботици

Foto privatna arhiva

Postavka će prikazati oko stotinu njegovih radova, nastalih do 1965. do 2020. godine. Karikature Milenka Kosanovića decenijama su izlazile u Subotičkim novinama, a pored  nagrade„Pjer“, najvećeg priznanja za karikaturu koju dodeljuje naš list, bio je nosilac zvanja „Počasni građanin“ Subotice 2014.godine.

-Ova ideja datira još odavno i plod je Milenkovih silnih obilazaka izložbi, festivala, muzeja, gde je gledao kako druge države i gradovi prezentuju karikaturu. On je oduvek smatrao da Subotica ima bogato kulturno-istorijsko nasleđe i mislio je da Subotica može da postane čvorište karikature, kako za našu zemlju, tako i za region. Sada se trudimo da tu njegovu ideju sledimo i realizujemo – kaže Nemanja Kosanović, predsednik Upravnog odbora Fondacije „Galerija savremene karikature Milenko Kosanović“. - Mi smo novoformirana kulturna inicijativa, koja želi da aktivno učestvuje u kulturnom i društvenom životu grada. Ova izložba je prva u nizu aktivosti koje će obuhvatiti ne samo karikaturu, nego i strip i druge vidove grafičke umetnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama