SPASAVANJE UMETNIČKOG BLAGA: Iskustvo dr Danila Vuksanovića, konzervatora i restauratora (FOTO)

J. S.

05. 06. 2024. u 20:46

POVODOM izložbe "Blagoveštenski sabor" Vlaha Bukovca u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu u četvrtak, 6. juna u 19 sati biće priređeno predavanje "Izazovi konzervacije i restauracije".

СПАСАВАЊЕ УМЕТНИЧКОГ БЛАГА: Искуство др Данила Вуксановића, конзерватора и рестауратора   (ФОТО)

Foto Muzej Vojvodine

Ovo predavanje jedinstvena je prilika da se posetioci upoznaju sa složenim procesima konzervacije i restauracije umetničkih dela. O izazovima  sa kojima se stručnjaci suočavaju i kako se vredna umetnička dela vraćaju u prvobitno stanje,govoriće dr Danilo Vuksanović,iskusni konzervator i restaurator.

  Slika „Blagoveštenski sabor 1861. u Sremskim Karlovcima “ izuzetno je vredno vizuelno svedočanstvo o istorijatu Srba severno od Save i Dunava.Reč je o  ulju na platnu  koje je akademik Vlaho Bukovac naslikao po porudžbini srpskog trgovca Petra Nikolića 1901.godine i,prema ugovoru, potpisao ćirilicom. 

   Akademik Vlaho Bukovac (1855-1922) rodom iz Cavtata, prikazao je na slici 82 autentična portreta učesnika Sabora, crkvenih verodostojnika, plemstva, lidera političkih stranaka i drugih najuglednijih Srba toga vremena među kojima je bio i Svetozar Miletić.

Ovo izuzetno svedočanstvo o jednom od ključnih događaja za Srbe u Austrougarskoj monarhiji, svojom istorijskom autentičnošću, umetničkim vrednostima i muzeološkim značenjima, predstavlja kulturno blago od neprocenjivog značaja Republike Srbije.

 

Slika je sredinom prošlog meseca prvi put izložena pošto je 1993. godine bila ukradena iz Dvorca porodice Dunđerski u Čelarevu ( depandansa Muzeja Vojvodine),te pre dve godine 18.avgusta pronađena u Ženevi i predata srpskim zvaničnicima a zatim konačno vraćena u Novi Sad  i  predata u ruke restauratora Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!