FESTIVAL FRANCUSKOG FILMA: Šesto izdanje, od 19. do 23. juna, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Zrenjaninu

V.V.S.

10. 06. 2024. u 13:04

FESTIVAL francuskog filma održava se od 19. do 23. juna na nekoliko lokacija na otvorenom u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Zrenjaninu.

ФЕСТИВАЛ ФРАНЦУСКОГ ФИЛМА: Шесто издање, од 19. до 23. јуна, у Београду, Новом Саду, Нишу и Зрењанину

foto Promo

Tokom ovog,šestog festivalskog izdanja publika će imati priliku da pogleda najnovija ostvarenja, među kojima nekoliko pripada ovogodišnjoj selekciji Kanskog festivala, jednog od najznačajnijih filmskih susreta u svetu. Projekcije će biti organizovane na Kosančićevom vencu, Silosima, platou između dve kule poslovnog centra "Ušće", na prostoru "Beograd bašta". U Novom Sadu filmovi će biti prikazani u Kulturnom centru Novog Sada, u Nišu u bioskopu Cine Grand, dok je u Zrenjaninu program planiran početkom jula.

Stanislas Pjere, direktor Francuskog instituta u Srbiji, istakao je da je Festival francuskog filma plod dugogodišnje saradnje između Francuskog instituta i partnera, kao i da je njegova misija promocija francuske kinematografije. Podsetio je da je Sporazum o koprodukcijama nastao 2019, potpisan prilikom zvanične posete Emanuela Makrona, danas dobio svoj pravi smisao. Izrazio je posebno zadovoljstvo zbog novog prostora na kome će se prikazivati filmovi - "Beograd bašta" u Bregalničkoj ulici na Zvezdari, a reč je o starom bioskopu koji je nekada pripadao "Beograd filmu".

- Posebno smo ponosni što u godini kada je Pariz domaćin Olimpijskih igara organizujemo specijalni deo programa festivala koji će biti posvećen sportu. Festival francuskog filma deo je događaja "Ritam francuske kulture" koji smo posvetili najvećem sportskom susretu na svetu - istakao je Pjere.

Inače, festival francuskog filma svake godine bira kuma ili kumu koji svojom reputacijom podržavaju festival. Kum ovogodišnjeg izdanja je glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić.

- Ovogodišnje izdanje otvoriće film "Nepoželjni" reditelja Ladža Lija, sa glumcem Aleksijem Manentijem, koji će biti i gosti festivala. Drugog dana biće prikazan film koji je otvorio Kanski festival, "Drugi čin" Kentena Dipijea sa velikim imenima francuskog glumišta. Svi filmovi na festivalu su deo prošlogodišnje produkcije i pozvao bih sve da posete prelepe lokacije na kojima će biti prikazani, a ulaz na projekcije će biti slobodan - najavio je Igor Stanković, direktor festivala.

Aleksi Manenti, glumac i scenarista, na pitanje šta za njega znači dolazak na Festival francuskog filma i kakva je njegova veza sa Srbijom kazao da mu je veliko zadovoljstvo što će biti gost Beograda za koji je veoma vezan budući da mu je majka poreklom iz Srbije.

- Veoma mi je drago što ću predstaviti film "Nepoželjni" i radujem se da vidim reakcije Beograđana. Drago mi je da sam sa rediteljem Ladžom Lijem sarađivao i na njegovom prethodnom filmu Jadnici".

Organizatori Festivala francuskog filma su Francuski institut u Srbiji, MegaCom Film i MTS dvorana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

NIJE SAMO KOLENO PROBLEM! Novak Đoković otkrio i ovo na Vimbldonu!